A munkahelyi stressz hatása a testünkre

Mindenkinek vannak rossz napjai a munkahelyén, de vannak olyan jelek, amelyekre a munkavállalóknak figyelniük kell, mert az egészségünk is rámehet arra, ha állandóan rossz kedvűek és stresszesek vagyunk.

A mérgező munkahelyek komoly veszélyt jelenthetnek, és a Stanford Egyetem szervezeti viselkedés professzora, Jeffrey Pfeffer kutatásai szerint az amerikai vállalatok rossz vezetése évente akár 120 000 többlethalálozással is összefüggésbe hozható, és az egészségügyi költségek 8 százalékáért felelős. Ha a munkahelyünkkel kapcsolatos problémák vannak, a testünk gyorsan jelezhet. Lássuk, milyen tünetekre kell odafigyelni.

Álmatlanság – Monique Reynolds klinikai pszichológus szerint az álmatlan éjszakák az első jelzések lehetnek, hogy valaki egy toxikus munkakörnyezetben rekedt. Ha ez rendszeressé válik, az a munkahelyi stressz mérgező hatására utalhat, ami további egészségügyi problémákhoz vezethet.

Fejfájások – A munkahelyi stressz következtében az izmok feszessé válhatnak, ami nyak, vállak és fej krónikus feszültségéhez vezethet, és ez migrénnel és tenziós fejfájással járhat.

Mentális egészség – A fokozott stressz súlyosbíthatja a meglévő mentális egészségügyi problémákat, és egy mérgező munkakörnyezet szorongást és depressziót is okozhat. A krónikus stressz az immunrendszer károsodásához vezethet, ami növeli a betegségekre való fogékonyságot.

Emésztési problémák – A stressz hatással van a bélrendszer működésére és a bélbaktériumokra, ami emésztési zavarokhoz, székrekedéshez, puffadáshoz vezethet. A stressz hatására az étvágy is megváltozhat, ami étkezési szokásaink megváltozásához vezethet.

Az álláskeresés fontossága – Ha valaki úgy érzi, hogy a munkahelyi környezet megkeseríti a mindennapjait, vagy semmilyen örömöt nem talál abban, amit csinál, akkor érdemes állást keresni, hogy a kellemetlen tüneteket magunk mögött hagyjuk.