A magyarok aggályai: egészségügy és korrupció a Tisza Párt szavazóinál, háború a Fideszeseknél

A Medián felmérése szerint a magyarok többsége rossz irányba látja az ország haladását, és az egészségügyi helyzetet tartják a legnagyobb problémának. A kormányváltást kevesebben, de még mindig majdnem fele támogatja.

A Medián legújabb felmérése nem csupán a választási preferenciákat vizsgálta, hanem azt is, hogy a válaszadók szerint melyek Magyarország legsúlyosabb problémái. Az eredmények szerint a lakosság csaknem kétharmada érzi úgy, hogy az ország rossz irányba halad. Az egészségügy helyzete került az első helyre, amit a válaszadók több mint fele, 51 százaléka jelölt meg a legégetőbb problémaként. Emellett a korrupció (17 százalék) és az oktatásügy helyzete (16 százalék) is aggodalomra ad okot a megkérdezettek szerint.

A felmérés további eredményei szerint a szegénység és az ukrajnai háború következményei egyaránt 13-13 százalékos aggodalmat váltanak ki, míg a menekült- és migránskérdés 10 százalékot, az infláció pedig 9 százalékot kapott. Az elvándorlás problémáját a válaszadók 6 százaléka, a lakáshelyzetet 3 százaléka, a munkaerőhiányt pedig csupán 2 százaléka tartja fontosnak.

A pártpreferenciák tekintetében a Tisza Párt hívei körében az egészségügy és a korrupció kapott nagyobb hangsúlyt, míg az oktatásügy helyzetét a legfiatalabb korosztály tartja kiemelten fontosnak. Az ukrajnai háború kérdése a legmegosztóbb: a Fidesz szavazóinak több mint fele, 52 százaléka szerint ez a probléma az egyik legsúlyosabb, ezzel szemben a Tisza Párt szavazóinak csak 1 százaléka, az ellenzéki pártok szavazóinak pedig 4 százaléka érzi így.

Végül a választók kormányváltás iránti vágyát is felmérték: a teljes népesség 49 százaléka szeretne változást az országgyűlési választások után, míg 42 százalék szerint a jelenlegi vezetés maradhatna. A Fidesz-KDNP szimpatizánsainak csupán 4 százaléka, a Tisza Párt támogatóinak viszont 98 százaléka szeretne kormányváltást.