A magyar turizmus kilátásai: optimizmus és növekvő foglalkoztatás

Javuló tendenciát mutatnak a magyarországi turisztikai cégek várakozásai, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége (VIMOSZ) által közölt legújabb felmérés szerint, amelyet a GKI Gazdaságkutató közreműködésével végeztek.

A turizmus konjunktúra index (tki) májusban pozitív értéket mutatott, ami azt jelzi, hogy az ágazat szereplői helyzetüket kedvezőnek értékelik. Az index értéke minimálisan, 1 ponttal csökkent az év ötödik hónapjában, de még így is 6 ponttal magasabb az egy évvel korábbinál. A szálláshely-szolgáltatásban és a vendéglátásban kisebb mértékű volt a változás, míg az egyéb turisztikai szektorban jelentős, 3 ponttal történt javulás, ezzel közelítve a tavaly márciusi csúcsértéket.

A 2024. májusi tki-index összehasonlítása az előző év azonos időszakával növekedést mutat. Az alszektorok közül az egyéb turisztikai szektorban volt a legnagyobb a javulás, a vendéglátásban közepes, a szálláshely-szolgáltatásban pedig kisebb mértékű. Minden méretcsoportban javulást vagy stagnálást figyeltek meg a 2023. májusi adatokhoz képest, és az öt tki alindexből három mutatott javulást az elmúlt egy év során.

A következő három hónapban jelentős keresletnövekedés várható a turisztikai ágazat munkaerő iránt. A foglalkoztatási várakozások indexe májusban meghaladta a szolgáltatási szektor, a nemzetgazdasági átlag, valamint a kereskedelem és az ipar, illetve az építőipar indexeit.

Az üzleti tevékenység eredményességének várható alakulását jelző index továbbra is magas, plusz 23 ponton áll, ami az ágazat gyors alkalmazkodóképességére utal.

A VIMOSZ, a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány és a GKI Gazdaságkutató Zrt. együttműködésével létrehozott Turizmus Konjunktúra Index már két éve havi rendszerességgel követi nyomon az ágazat konjunktúrájának alakulását, így segítve a piac és a közvélemény tájékozódását a közeljövő várható trendjeiről.