Az ipar továbbra is küzd – csökkent a termelési volumen

A magyar ipar nem tudja megállítani a hanyatlást: április hónapban a termelés volumene 0,7%-kal maradt el az előző havi szinttől, ezzel folytatódik a szektor több mint egy éve tartó gyengélkedése.

A legfrissebb termelési adatok meglepetést okoztak, tekintettel arra, hogy a héten közzétett külkereskedelmi jelentés alapján erősebb kiviteli adatokat vártak. Ennek ellenére az ipari teljesítmény továbbra is csökkenő tendenciát mutat, az áprilisi számok a koronavírus-válság idején mért adatokhoz hasonlatosan alacsonyak.

Az ipar gyengeségét elsősorban a fejlett országok iránti kereslet csökkenése okozza. Az exportpiacok nehézségei miatt a hazai ipari ágazatok többsége gyenge teljesítményt nyújt, ami a következő héten várható áprilisi adatokból is kiderülhet. Különösen a járműgyártás és az akkumulátorgyártás, mint a magyar ipar húzóágazatai szenvednek a gyenge kereslet miatt. Az elektromos átállás lassulása mellett a fogyasztói preferenciák sem változnak olyan gyorsan, mint korábban várták.

A jövőt illetően továbbra is az a kérdés, hogy beindul-e az európai gazdaság növekedése. Habár vannak már enyhe pozitív jelek, jelentős változásra leginkább csak az év második felében számíthatunk.