A magyar infláció enyhe emelkedése

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn teszi közzé a májusi inflációs adatokat, amelyek várhatóan a 4 százalék feletti éves drágulási ütemet tükröznek majd. Az elemzők szerint a pénzromlás üteme kicsit gyorsult, és a májusi jelentésben ez meg is mutatkozik majd.

Áprilisban véget ért az infláció csökkenésének időszaka Magyarországon, amikor az éves áremelkedési tempó 3,6 százalékról 3,7 százalékra nőtt. A szakértők most egy még jelentősebb, 4,2 százalékos inflációs rátára számítanak májusra.

A Portfolio elemzése szerint az infláció emelkedése nem konkrét áremelkedések következménye. Tavaly májusban kezdődött az áremelkedések mérséklődése, és az üzemanyagárak is jelentősen csökkentek, ami alacsonyabb viszonyítási alapot eredményezett az egy évvel korábbihoz képest. Ez a bázishatás következtében tolhatta fel az inflációs mutatót.

A termékek árának éves viszonylatban történő stabilizálódása mellett a szolgáltatások áremelkedése még nem ért véget, ami ideiglenesen eltávolítja a mutatót az árstabilitástól.