A légkörből kivont szén-dioxid energiaköltsége

A szén-dioxid kivonása a légkörből jelentős energiabefektetést igényel, és a helyzetet súlyosbítja, hogy a szükséges energia jelenlegi előállítása nagyrészt fosszilis tüzelőanyagok elégetésével történik.

Az iparosodás előtti időszakhoz képest jelentősen megnövekedett a légkör szén-dioxid tartalma. A CO2, bár alapvetően hasznos az élet számára, túlzott mennyiségben káros hatású. A szén-dioxid kivonásával kapcsolatos kísérletek során felmerülő probléma, hogy a levegőből történő CO2-leválasztás rendkívül energiaigényes folyamat.

Rhett Allain fizikus számításai szerint minden egyes kilogramm levegőből kivont szén-dioxidra 652 ezer joule energia szükséges, ami egy elméleti minimumot jelent, figyelembe véve, hogy a folyamatok nem tökéletesen hatékonyak.

A légkörben jelenleg körülbelül 1,2 billió tonna szén-dioxid található, ami hatalmas mennyiség, és a kivonásához szükséges energia összehasonlítható a világ éves energiafogyasztásával. Ha csupán az éves CO2-kibocsátást szeretnénk semlegesíteni, ami 2023-ban körülbelül 37 milliárd tonna, akkor is 764 gigawattnyi energia szükséges lenne, ami több mint 1000 atomerőmű kapacitását igényelné.

Rhett Allain megállapítása szerint a CO2 kivonására irányuló elképzelések, amelyek a jelenlegi életmód fenntartását ígérik, irreálisak. Hatékonyabb lenne a kibocsátás csökkentésére összpontosítani.