A krónikus prosztatagyulladás és hatásai a férfiak életére

Zoli, aki korábban a nehéz ételeket, szivarokat és röviditalokat kedvelte, valamint a motorokért és szép nőkért rajongott, hirtelen visszavonult a társasági élettől. Gábor, a harmincöt éves barátja elmondása szerint Zoli az utóbbi időben nem jelent meg a közös programokon, és nem is beszélt a szokásos nagyratörő terveiről vagy hódításairól. Amikor Gábor rávette, hogy találkozzanak, Zoli bevallotta, hogy krónikus prosztatagyulladással küzd.

A krónikus prosztatagyulladás egy olyan állapot, amely minden huszadik férfit érint élete során, és jelentősen ronthatja az életminőséget. A prosztata gyulladása esetén a szerv megduzzad, feszítő érzést okoz, és nyomhatja a húgycsövet. Ha a tünetek három hónapnál hosszabb ideig állnak fenn, akkor krónikus prosztatagyulladásról beszélünk.

A betegség tünetei közé tartozik a gyakori vizelési inger, ami megnehezítheti a hosszabb utazásokat vagy éjszakai pihenést, ha többször is fel kell kelnünk miatta. A vizelés fájdalmas lehet, égő érzéssel, és az alhasi nyomó fájdalom a nemi szervekbe is kisugározhat. Emellett befolyásolhatja a merevedést és fájdalmassá teheti az ejakulációt, ami csökkentheti a libidót. Sokan, mint Zoli is, hajlamosak figyelmen kívül hagyni ezeket a tüneteket.

Gábor tanácsára Zoli végül orvoshoz fordult, és antibiotikumkezelést kapott a prosztatagyulladására. Emellett gyógynövényes kúpot is kipróbált a kezelés kiegészítéseként.

A krónikus prosztatagyulladás egyik szövődménye a krónikus kismedencei fájdalom szindróma (CPPS), amely esetén már nem mutatható ki kórokozó, és a tompa feszítő fájdalom helyett véletlenszerű fájdalom jelentkezik. Ez a fájdalom a péniszbe, herékbe, belső combba és a gáttájékba sugározhat ki, és gyakran jár fájdalmas magömléssel. A CPPS hangulatzavarokhoz, szorongáshoz és depressziós panaszokhoz vezethet. Jelen ismereteink szerint nem gyógyítható, de a tünetek kordában tarthatóak komplex kezeléssel és életmódváltással.