Az amerikai bölény: A kihalástól a nemzeti szimbólumig

Egykor több millió bölény népesítette be az amerikai kontinenst, de a 20. századra majdnem kihaltak. A Viasat Nature dokumentumfilmje bemutatja, hogyan váltak a bölények az amerikai nemzet szimbólumává.

Az amerikai bölények egykor szoros kapcsolatban álltak az indián kultúrával, akik számos módon hasznosították őket, például élelmiszerként, ruházatként és tüzelőanyagként. A 19. században azonban a telepesek megérkezése és a nagyszabású vadászatok következtében drasztikusan csökkent a létszámuk, és 1900-ra mindössze 1000 példány maradt életben. Ezeket az állatkertekbe és magánfarmokra menekítették, és a későbbi tenyészprogramoknak köszönhetően sikerült megmenteni a fajt, így ma körülbelül 120 000 példány él Amerikában.

Az amerikai bölény (Bison bison) ellenére masszív felépítésének igen fürge, képes 50-70 kilométer/óra sebességgel száguldani és másfél méter magasra ugrani. Jelenleg ők a legnagyobb emlősök Észak-Amerikában, a hímek tömege elérheti az 1000 kilogrammot, hosszuk pedig a 3,5 métert.

Különleges tisztelet övezi a fehér bölényeket, amelyek rendkívül ritkák: 10 millió születésből körülbelül egy példány fehér, ami albinizmusnak vagy pigmenthiánynak köszönhető. A 2000-es években mindössze hat fehér bölény született, és őket a jószerencse és a bőség szimbólumának tartják.

Az amerikai bölények ma már nem csak a természet részei, hanem az Egyesült Államokban több állam, mint például Kansas, Oklahoma, Észak-Dakota és Wyoming nemzeti állataként is tiszteletnek örvendenek, és némelyik állam zászlaján is szerepelnek.

A bölényekről és történetükről A bölény – Egy amerikai ikon című dokumentumfilm ad részletes betekintést, amely 2024. június 9-én, vasárnap este 20 órakor kerül adásba a Viasat Nature csatornán.