A bicskei pedofilügy és a gyerektábor

Az Átlátszó cikke nyomán az Országos Német Kultúregyesület elismerte, hogy a bicskei pedofilügyben elítélt Kunstár Béla foglalkozást tartott a gyerektáborban, de állításuk szerint nem tudtak a férfi előéletéről. A Miniszterelnökség és Gulyás Gergely hivatala a felelősséget a Semjén Zsolt-féle államtitkárságra hárítja.

A Miniszterelnökség által támogatott gyerektábort szervező egyesület reagált az Átlátszó cikkére, amely szerint a bicskei pedofilügy másodrendű vádlottja, Kunstár Béla foglalkozást tartott a táborban. Az egyesület szerint nem voltak tisztában azzal, hogy Kunstár eltiltást kapott a gyerekekkel való foglalkozástól, és perrel fenyegetőznek, ha nem távolítják el a cikkből az egyesülettel kapcsolatos képeket és videókat.

Kunstár Béla, aki korábban Fejér megyei, Fidesz-közeli körökben mozgott, és önkormányzati céget vezetett, állami támogatásból megvalósult táborban tartott foglalkozást. A tábor idején még próbaidejét töltötte, ami miatt a gyerektábori munka akár letöltendő börtönt is vonhatott volna maga után.

Az Országos Német Kultúregyesület (ONKE) vezetői, Loór Miklós és Rierpl Mónika, akik a német nemzetiségi közéletben is aktívak, elismerték, hogy Kunstár Béla foglalkozást tartott a táborban. A cikk megjelenése óta kiderült, hogy nem csak egy, hanem két táborban is részt vett, mindkét alkalommal a próbaideje alatt.

Az ügyben több politikus is megszólalt, többek között Donáth Anna, aki magyarázatot követelt a Miniszterelnökségtől. Magyar Péter pedig Gulyás Gergely és Semjén Zsolt lemondását követelte, mondván, ha nem távoznak, az azt jelenti, hogy a Fidesz a pedofil bűnözők pártja. A Miniszterelnökség válaszában kijelentette, hogy a táborok szervezői felelősek azért, hogy kiket hívnak meg, és hogy a támogatásról nem Gulyás Gergely minisztériuma, hanem az Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság döntött.