A Toyota dominanciája a hazai használt hibrid autópiacon

A Toyota modelljei vezetik a magyarországi használt hibrid autók piacát, ahol a japán gyártó különböző típusai a legkeresettebbek.

A használtautó.hu által közzétett top 10-es listán a Toyota hat különböző modellje foglal helyet az első hat pozícióban, ami a japán gyártó piaci dominanciáját mutatja ebben a szegmensben. Az elmúlt év során a legtöbbet keresett modell a Toyota C-HR volt, amelyet a Corolla és a RAV4 követett. A Toyota és Lexus modellek mellett a listán helyet kapott a Mitsubishi és a Volkswagen is egy-egy modelljével.

Horváth András, a Használtautó.hu autópiaci szakértője szerint a Toyota hibrid modelljei kiemelkedően jól tartják az árukat és megbízhatóságuk révén hosszú távon is népszerűek maradnak a tulajdonosok körében. A Toyota, mint a hibrid technológia egyik legrégebbi fejlesztője, előnyt élvez a versenytársakkal szemben, mivel korábban kezdte meg a hibrid modellek piacra dobását. A magasabb árkategóriájú új járműveket kínáló gyártók nehezebben találnak vevőket a hazai, árérzékeny piacon.

Korponai Levente, a money.hu vezetője szerint a személyi hitelek átlagos hitelköltség-mutatójának csökkenése pozitívan befolyásolja az autóhitel termékek iránti keresletet. A Használtautó.hu adatai alapján egy 0-5 és 6-10 éves kor közötti használt hibrid autó átlagára között akár 54,5 százalékos eltérés is lehet. A legolcsóbb, legfeljebb tíz éves használt hibrid autók átlagára 4 millió forint körül alakul, míg az elmúlt évben a népszerű használt hibridek ára 4 és 23,5 millió forint között mozgott.