Szentkirályi Alexandra visszalépése és a főpolgármester-választás

Szentkirályi Alexandra, a Fidesz–KDNP budapesti főpolgármester-jelöltje váratlanul visszalépett, és támogatásáról biztosította az LMP által támogatott Vitézy Dávidot. A döntésével kapcsolatban elmondta, hogy célja, hogy Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely távozzon a város vezetéséből, és továbbra is kampányolni fog a Fidesz vezetőjeként.

A Lakásmunkások Koalíciója bírálta Ungár Pétert és Vitézy Dávidot diszkriminatív és gyűlöletkeltő kijelentéseik miatt. Ungár Facebook-bejegyzésére utalva, amely szerint a tömegközlekedés nem hajléktalanszálló, és Vitézy kampányígéretére, hogy létrehoz egy BKK-biztonsági erőt, a Koalíció elfogadhatatlannak találta Vitézy megjegyzéseit, amelyek a hajléktalanságot összekapcsolják a bűnözéssel, erőszakkal és zaklatással. A Város Mindenkié csoport azzal vádolta Vitézyt, hogy a hajléktalanokat problémás utasokkal azonosítja a tömegközlekedésben, ami összecseng a Fidesz hajléktalanellenes retorikájával. A Koalíció hangsúlyozta a sztereotípiák elkerülésének és a hajléktalanok tömegközlekedési használatának kriminalizálásának szükségességét.

Tarlós István nem kívánt nyilatkozni Szentkirályi visszalépéséről, de korábban támogatta őt és közel állt hozzá. Vitézy Dávidot, Szentkirályi visszalépésének haszonélvezőjét, aki 2014-ben Tarlós által elbocsátott, bírálta és beperelni tervezi hamis állításai miatt. A vita Vitézy elbocsátásával és a 3-as metró felújításával kapcsolatos állítások körül forog. Tarlós cáfolta Vitézy vádjait és ragaszkodott azok valótlanságához.

Vitézy Dávid sajtótájékoztatóját a Párbeszéd politikusai, Barabás Richárd és Szabó Rebeka zavarták meg. Ungár Péter is csatlakozott, és próbálta eltávolítani őket a pódiumról. A jelenet videója a 39. perctől elérhető.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy döntése nem előzte meg egyeztetés Vitézy Dáviddal, és erős politikai támogatottsága ellenére döntött a visszalépés mellett. Deutsch Tamással egy belvárosi teraszon találkozott, és kijelentette, hogy a visszalépés a győzelem felé vezető lépés lehet, célja Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely eltávolítása a városházáról. Brenner Koloman szerint a Fidesz egy nő szoknyája mögé bújt ezzel, és úgy véli, hogy Szentkirályi a Fidesz túlhatalmát szolgálta a kampányával.

Puzsér Róbert szerint Orbán Viktor eltávolította Szentkirályi nevét, hogy elkerülje a potenciális kudarcot a budapesti főpolgármester-választáson. Puzsér bírálta Karácsony Gergely vezetését, és Vitézy Dávidot jobb választásnak tartja Budapest jövője szempontjából. Vitézy Dávid kijelentette, hogy nem alakít koalíciót a Fidesz vagy a DK-val, ha megválasztják polgármesternek. Vitézy Dávid sajtótájékoztatóján a Párbeszéd aktivistái zavarták meg, és kérdéseket tettek fel neki a politikai helyzetről, Ungár Pétertől kapott pénzügyi támogatásról és kapcsolatáról a Fidesz-szel.

Szentkirályi Alexandra találkozott Deutsch Tamással egy belvárosi teraszon a visszalépése után. Azt állította, hogy a visszalépés a győzelem felé vezető lehetséges lépés, és célja Gyurcsány Ferenc és Karácsony Gergely eltávolítása a városházáról. Megemlítette, hogy személyes döntése volt, de konzultált a releváns felekkel, beleértve Orbán Viktor miniszterelnököt is. Szentkirályi cáfolta, hogy bármilyen közelmúltbeli kapcsolata lett volna Vitézy Dáviddal.

Ungár Péter, az LMP társelnöke, meglepődött Szentkirályi Alexandra visszalépésén. Kijelentette, hogy nem számítottak rá, és egyszerűen tudomásul vették a döntést. Ungár hangsúlyozta, hogy Vitézy célja az, hogy valaki legyen Budapest élén, aki nem áll kapcsolatban Orbánnal vagy Gyurcsánnyal. Az LMP nem vár és nem fogad el segítséget a Fidesztől a kampány végső szakaszában. Ungár megerősítette, hogy a Fidesz döntése nem változtatja meg Vitézy vállalásait polgármesterjelöltként, kizárva bármilyen koalíciót a Fidesz vagy a DK-val Budapesten.

A Nemzeti Választási Iroda szerint a törvény előírja, hogy ha egy jelölt visszalép a szavazólapok nyomtatása után, akkor a jelölt nevét ki kell húzni. A helyi választási irodák Budapesten végzik ezt a feladatot. Szentkirályi Alexandra visszalépése után 1 364 000 budapesti főpolgármesteri szavazólapot kell áthúzni.

Karácsony Gergely szerint Szentkirályi visszalépése a Fidesz hatalmi trükkje, hogy Vitézy legyen az új jelölt. A főpolgármester szerint ez világossá teszi, hogy nincs üzenetük a budapestieknek. Karácsony azzal vádolta fő riválisát, hogy miniszteri biztosként, majd államtikárként soha nem ment szembe a Fidesz érdekeivel, és főpolgármesterként is egy, a NER-hez kötődő gazdasági érdekcsoportot szolgálna ki, melynek üzleti érdekeltségei között említette a Dürer Park irodaházait vagy a Déli Körvasút-beruházást. Karácsony leszögezte, 2026-ban nem kíván miniszterelnök-jelöltségért indulni, és arra figyelmeztetett, hogy a közgyűlésen keresztül a Fidesz kormányozhatatlanná akarja tenni a fővárost.

Vitézy Dávid tervezi, hogy a Karmelita kolostorhoz fordul az EU és a költségvetési forrásokért Budapest számára, ha megválasztják. Hangsúlyozta, hogy fontos a közös alapok megtalálása a kormánnyal Budapest fejlődése érdekében.

Több politikus meglepődött Szentkirályi visszalépésén, köztük Wintermantel Zsolt, aki "államférfihoz méltó" lépésnek nevezte. Török Gábor politikai elemző szerint a visszalépés könnyen visszaüthet a kormányra. Szentkirályi Alexandra kijelentette, hogy döntése személyes volt, de megvitatta Orbán Viktor miniszterelnökkel. Megemlítette, hogy nem beszélt Vitézy Dáviddal évek óta, és megerősítette, hogy csapataik nem fognak együttműködni. Szentkirályi úgy véli, hogy a visszalépése növeli Karácsony Gergely legyőzésének esélyeit.

Gyurcsány Ferenc szerint Vitézy Dávid súlyos vereséget fog szenvedni, és Karácsony Gergely nagy győzelmet fog aratni vasárnap. Gyurcsány szerint Szentkirályi visszalépése várható volt, és úgy véli, hogy Karácsony most nagyobb arányban fog nyerni. Vitézy Dávid cáfolta, hogy fideszes lenne, és kijelentette, hogy nem árult el senkit. A visszalépés után a Fidesz támogatását kapta, de hangsúlyozta, hogy programját támogatják vele.

Szabó Tímea a Párbeszéd – Zöldek pártból bírálta Vitézy Dávidot, amiért állítólag becsapja a budapesti lakosokat. Gratulált neki, hogy a Fidesz jelöltje lett Szentkirályi visszalépése után. Mikecz Dániel politikai elemző szerint Szentkirályi visszalépése javította Vitézy esélyeit a főpolgármester-választáson, de összezárhatja a Fidesz kritikus szavazóit is. Az elemző szerint nem valószínű, hogy Szentkirályi visszalépése a Mi Hazánk jelöltjére terelné a Fidesz-szavazókat.

A Századvég legújabb közvélemény-kutatása szerint Vitézy Dávid jelenleg a legnépszerűbb főpolgármester-jelölt Budapesten, és legyőzheti Karácsony Gergelyt a választáson. A felmérés szerint Vitézy Dávid vezet Karácsony Gergely előtt 48-42 arányban, Karácsony elutasítottsági aránya 53%. Az elemzők szerint a Fidesz szavazói fegyelmezett szavazást fognak leadni Vitézy Dávidra.

Ungár Péter, az LMP társelnöke büszke volt arra, hogy Vitézy Dávidot jelölték polgármesternek, hangsúlyozva a párt célját, hogy a megfelelő jelöltet állítsák a politikai csatározások helyett. A Kétfarkú Kutya Párt bírálta a Fideszt Szentkirályi visszalépése miatt. Baranyi Krisztina, a párt budapesti vezetője, támogatásáról biztosította Gergely Karácsonyt Szentkirályi visszalépése után. Az interneten mémek jelentek meg Szentkirályi visszalépése után.

Grundtner András, a Mi Hazánk főpolgármester-jelöltje úgy véli, hogy Szentkirályi visszalépése neki fog szavazatokat hozni vasárnap. Grundtner szerint Vitézy baloldali liberális párt jelöltje. A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szerint a Fidesz ezt a versenyt is elcseszte Szentkirályi visszalépésével. Baranyi Krisztina, az MKKP budapesti listavezetője Karácsony Gergelyre fog szavazni, és úgy véli, hogy a Fidesz döntése miatt a párt szavazóinak többsége is Karácsonyt fogja támogatni.

A HVG podcastjában felvetődött, hogy a Fidesz Szentkirályi Alexandrát egyszerhasználatos biodíszletként kezelte, ami kérdéseket vet fel a női politikusok és választók felé. A podcastban értékelték a kampány legszebb és leggusztustalanabb pillanatait, és megvizsgálták, hogy Szentkirályi visszalépése hogyan befolyásolhatja Karácsony újraválasztási esélyeit, illetve Vitézy és a közgyűlés közötti együttműködési lehetőségeket.

A vasárnapi főpolgármester-választás előtt az utca emberét is megkérdeztük, hogy ki vezesse Budapestet. Szentkirályi Alexandra visszalépése után a választók döntése nagyjából Vitézy Dávid és Karácsony Gergely között oszlik meg.