Megszólalt a JPMorgan: venni kell az OTP részvényét

A JPMorgan elemzői szerint az OTP részvényei jelenleg diszkonton forognak, és az éves nettó profitja meghaladhatja a piaci várakozásokat, főként a megugró nettó kamatbevételek miatt. A bank sajátrészvény-vásárlási programját is folytatja.

Az OTP éves szinten kiemelkedő nettó profitot érhet el, amit a nettó kamatbevételek 40 százalékos bővülése és a kockázati költségek csökkenése okozhat. Az első negyedévben 7 milliárd forint nettó céltartalékot oldottak fel, főként Magyarországon és Horvátországban, valamint Ukrajnában. Üzbegisztánban a negyedéves céltartalékok kétharmadukkal csökkentek, ami szintén hozzájárult az eredmények javulásához. A tőketeremtés ugyanakkor visszafogott volt, a CET1 tőkemegfelelési mutató kismértékben, 16,7 százalékra javult. A működési költségek negyedéves bázison 8 százalékkal csökkentek. Mindezek ellenére az adózás utáni eredményt 57 milliárd forintos egyszeri tételek terhelték, köztük a magyar bankadó és az extraprofitadó.

A JPMorgan elemzői úgy vélik, hogy a piac 815 milliárd forintos éves profitvárakozása túlzottan konzervatív lehet, ők maguk már 860 milliárd forintot várnak, azaz 14 százalékkal magasabbak a konszenzusnál. Annak ellenére, hogy az OTP részvényei idén jelentős emelkedésen mentek keresztül, az amerikai elemzőház szerint még mindig diszkontáron forognak a régiós versenytársak papírjaihoz viszonyítva. A részvények jelenlegi árfolyamát a JPMorgan 22 ezer forintos célárral szemben 26 százalékkal magasabbnak ítéli meg. Az OTP menedzsmentje a következő években folyamatosan növelni kívánja a megtérülést, az osztalékfizetési ráta a nettó eredmény 25 százalékára nőhet, az osztalékhozam pedig 5 százalékra emelkedhet.