A Google AI legnagyobb baklövései és az új Gemini mobilapp

A Google mesterséges intelligenciája által nyújtott tanácsok gyakran vezetnek félreértésekhez és helytelen információk terjesztéséhez, ami komoly zavarokat okozhat a felhasználók körében.

A Google mesterséges intelligenciájának hibái között szerepel, hogy a Google Overview tévesen állította, hogy Barack Obama az Egyesült Államok első muszlim elnöke volt, ami egy 2008-as lejárató poszterre alapozott téves információ volt.

A Google AI egyik legabszurdabb tanácsa a pizzával kapcsolatos volt, amikor is azt javasolta, hogy a sajt megőrzése érdekében ragasztót kell használni. Ezt a tanácsot egy vicces Reddit-komment alapján adta meg, amit a mesterséges intelligencia nem ismert fel viccként.

A jelszavak biztonságával kapcsolatban is megtévesztő tanácsokat adott. A Google AI olyan cikket használt alapul, amely nem a biztonságos jelszavakról szólt, hanem arról, hogy hogyan ne felejtsük el őket, így a felhasználóknak könnyen kitalálható jelszavakat javasolt, mint például a saját nevüket vagy születési dátumukat.

A Google AI egy másik kérdésre, miszerint "Hány követ kell ennem naponta?", komoly választ adott, és előnyöket sorolt fel a kavicsok fogyasztásával kapcsolatban, ami egy szatirikus cikkre alapult, amit a Google hiteles forrásként értékelt, mivel egy legitim cég osztotta meg a cikk egy részletét.

Az AI a wisconsini egyetemen végzett elnökök számával kapcsolatban is téves információt adott, amikor azt állította, hogy John Adams 21 diplomát szerzett ott, ami valójában az egyetem alumni oldalának félreértelmezéséből eredt.

Végül a videójáték-konzolok megjelenési dátumával kapcsolatban is ellentmondásos információkat közölt, például azt, hogy az Atari Jaguar volt az első 64 bites konzol, miközben máshol a Nintendo 64-et nevezte meg ebben a szerepben.

Európában mostantól a Google mesterséges intelligenciájának új mobilalkalmazása, a Gemini is elérhető androidos telefonokra, amely a böngészőben való futtatás helyett egy dedikált app formájában használható. A Gemini képes átvenni a Google Asszisztens helyét is, automatikusan válaszolva a hozzá intézett kérdésekre, bár jelenleg még nem tud interakcióba lépni az okosotthon eszközeivel. A Google még nem frissítette az Asszisztens appot, ami arra utalhat, hogy a vállalat még nem áll készen arra, hogy teljesen az új generációs asszisztensére támaszkodjon.

: article-1 : article-2