Budapesten szombaton, az alsó rakpart szintjénél tetőzik a Duna

A Duna teljes magyarországi szakaszán érezteti hatását az árhullám, több mint 600 kilométer hosszan zajlik az árvízi védekezés – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság.

Az árhullám tetőzése jelenleg Gönyű térségében van, ahol a védekezés a tiszai vízügyes kollégákkal együttműködve folyik. A vízügyi őrszolgálatot 317 dunai és tiszai vízügyes szakember látja el a nap 24 órájában, ami különösen fontos, mivel a tartós árvíz a gátak átnedvesedéséhez vezethet, ami csökkentheti a szilárdságukat.

A nagybajcsi tetőzés után a Duna a szigetközi szakaszon lassabban, de apadni kezdett. A hullámtér dús aljnövényzete lassítja a víz átfolyását, így az elöntött ártérről a víz lassabban tér vissza a mederbe.

Budapesten csak valamivel később, szombat délelőtt várható a Duna tetőzése, az alsó rakpart szintjét kissé meghaladó vízállással, míg más helyeken az I. fokú szintet megközelítő tetőző vízállásokra lehet számítani.

A magas vízállás miatt a Műegyetem főépületét bezárták, egyes vizsgákat és rendezvényeket más helyszínekre szerveztek át. A budai és a pesti alsó rakpartot csütörtök este lezárták, és a hétvégi nyitott rakpart program is elmarad.

A Duna német és osztrák részvízgyűjtőin csütörtökön nem esett jelentős eső. A legfrissebb előrejelzések vasárnapra újra csapadékosabb időt jeleznek, de ez már nem befolyásolja jelentősen a jelenlegi árhullám levonulását. A felső szakaszokon a német, az osztrák és a szlovák mérések, valamint előrejelzések nagyon lassú apadást mutatnak. A péntek reggeli adatok szerint a hazai szakaszon hosszan elnyúló tetőzésre és némileg alacsonyabb vízállásokra lehet számítani.

A vízügyi szakemberek továbbra is folytatják az árvízvédelmi munkálatokat a Rábán, a Murán, a Dráván, a Tarnán és a Zagyván is. Az apadás több helyen, így a Szigetköz területén és Győrnél is nagyon lassú.