Végleg bezár a CEU

A Közép-európai Egyetem (CEU) egyetemi tanácsa kezdeményezni fogja az intézmény magyarországi licencének visszavonását, mivel már jó ideje nem vett fel hallgatót a magyar akkreditációjú programokra, és így nem tud egyetemként működni Budapesten.

A CEU hírlevele és az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) Facebook-oldalán megjelent információk szerint a tanács a döntést azzal indokolja, hogy az egyetem nem tudja fenntartani oktatási tevékenységét a magyar fővárosban. A budapesti kutatóintézetek azonban megmaradnak, és a diplomát nem célzó képzéseiket is folytatni fogják. Az utolsó hallgatók a jelenlegi tanév végén, júliusban fejezik be tanulmányaikat.

A CEU Boardja korábban egy fejlesztési tervet készíttetett, amely a CEU és Budapest végleges szétválasztását javasolta. A döntés a racionalizálást szolgálja, tekintettel arra, hogy sem az amerikai, sem a magyar képzés nem folyik már évek óta Budapesten. Az amerikai képzés akkreditációjából már korábban kivették a budapesti helyszínt, és most a magyar képzés is papíron beszüntetésre kerül.

A Bloomberg információi szerint a CEU új, bécsi kampuszának építését jövőre kezdik meg, és a tervek szerint 2028 végére költözhetnek be. A CEU távozása mögött az Orbán-kormány azon törekvése áll, hogy elűzze az egyetemet Budapestről, ami végül sikerrel járt. A CEU Bécsbe költözése jelentős anyagi és emberi erőfeszítéseket igényelt, és az új campus építéséről is beszámoltak a hírlevélben.

A CEU mellett korábban még Révész Máriusz fideszes képviselő is kiállt, hivatkozva az egyetem nemzetközi teljesítményére és hasznosságára. Azonban a Lex CEU nehezen teljesíthető, indokolatlan és hátrányosan megkülönböztető feltételeket támasztott a CEU magyarországi működéséhez, amelyeket bár az egyetem teljesített, a kormány továbbra is törekedett az intézmény ellehetetlenítésére. A Soros György által alapított egyetemet a kormány egyik napról a másikra, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül benyújtott Lex CEU-ban olyan feltételekkel akarta sújtani, amiket tulajdonképpen csak maga a kormány tudott volna teljesíteni egy államközi megállapodás aláírásával. Hónapokig hitegették a CEU-t, hogy ez megtörténik, végül az egyetem maga döntött úgy 2018-ban, hogy inkább Bécsbe költözik.

A lépés beleillett az akkor már egy jó ideje dübörgő sorosozásba, de a sajtóban is felröppent, hogy a kormányt komolyan foglalkoztatja a CEU kiszorításának terve. A kormány végig tagadta, hogy Soros György miatt akarják kipaterolni a CEU-t, a hivatalos magyarázat úgy szólt, hogy csupán a külföldi egyetemek törvényes működését szeretnék rendezni. Egyedül Lázár János vállalta fel nyíltan, hogy a magyar származású milliárdos miatt kellett mennie a CEU-nak.

Az ADF szerint az egyetem vezetésének döntése szimbolikus, de egy olyan kormányzati döntést véglegesít, amely nem tűrte meg a konkurenciát és el akarta hallgattatni azokat, akik másként gondolkodnak. A CEU távozása nagy veszteség a hazai felsőoktatás számára.