A ByteDance kiskapun keresztül kerüli meg az amerikai chipkorlátozásokat

A TikTok kínai anyavállalata, a ByteDance nem vásárolhat közvetlenül Nvidia-chipeket az amerikai törvények értelmében, ezért az Oracle által üzemeltetett amerikai szerverek kapacitásait bérlik ki.

Az amerikai kormány 2022-ben hozott törvényt, amely megtiltja az amerikai chipgyártóknak, hogy termékeiket kínai és orosz vállalatoknak értékesítsék. A ByteDance azonban talált egy módot a korlátozások megkerülésére: az Oracle felhőszolgáltatótól bérelik az Nvidia AI chipeket tartalmazó szervereket. Ezeket a chipeket mesterséges intelligencia modellek fejlesztésére használják fel.

Az Nvidia a csúcskategóriás AI chipek gyártásában kiemelkedő szerepet tölt be, és ezek iránt nagy a kereslet a mesterséges intelligencia modellek fejlesztése terén.

A TikTok és a mesterséges intelligencia területén végzett munkája azonban nem zökkenőmentes, mivel az adatokat nehezen vihetik vissza a vállalat kínai központjába.

Az Alibaba és a Tencent is hasonló megállapodásokat keresnek, hogy hozzáférjenek a kívánt AI rendszerekhez, ami arra utal, hogy nem csak a ByteDance próbálja megkerülni az amerikai szabályozásokat.

Az Egyesült Államokban folyik a harc a ByteDance ellen, mivel az amerikai kormány szerint a vállalat működése nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Joe Biden elnök aláírta azt a törvényjavaslatot, amely előírja, hogy a ByteDance-nak el kell adnia a TikTokot, ha továbbra is szeretné fenntartani amerikai tevékenységét.