Sikeres dokkolás a Nemzetközi Űrállomáson a Boeing Starliner űrhajójával

A Boeing Starliner űrhajója néhány manőverező hajtómű meghibásodása ellenére sikeresen dokkolt a Nemzetközi Űrállomáson. Az első emberes küldetés során felmerült nehézségek ellenére az űrhajósok, Butch Wilmore és Suni Williams, a terveknek megfelelően csatlakoztak az űrállomás legénységéhez.

A CNN szerint a dokkolási folyamat körülbelül húsz percet vett igénybe, és a két asztronauta ölelésekkel és harangszóval történő fogadtatása után csatlakozott a hét űrhajósból álló űrállomás legénységéhez. A Starliner űrhajó azonban nem érkezett problémamentesen: a NASA tájékoztatása szerint héliumszivárgás lépett fel, és az űrhajó hajtóművei átmenetileg leálltak. Az űrállomáshoz való közeledés során a legénység kézi vezérléssel irányította az űrhajót, miután öt hajtómű meghibásodott, de ezek közül négyet sikerült újra működésre bírniuk.

A Starliner űrhajó szervizmodulján összesen 28 kisebb hajtómű található, amelyeket a finomabb pályamódosításokhoz használnak az űrállomáshoz való közeledés során. A meghibásodások miatt az űrhajó csak 75 perccel később tudott dokkolni, mint tervezték, és a hajtóműtesztek idejére körülbelül 250 méteres távolságot tartott az űrállomástól. A kapszulának csak a második próbálkozásra sikerült csatlakoznia az űrállomáshoz.

Steve Stich, a NASA kereskedelmi legénységi programjának vezetője elmondta, hogy a hajtóművesztés pontos okát még nem értik teljesen, és a szoftver valamilyen nem megfelelő jelzést érzékelt a hajtóművekkel kapcsolatban. A két űrhajós a következő nyolc napot az űrállomáson tölti, ahol egyebek mellett egy új eszközt helyeznek üzembe, amely a vizeletet ivóvízzé alakítja át. Jeff Arend, a NASA Nemzetközi Űrállomás Irodájának rendszermérnöki és integrációs vezetője szerint a legénység szombattól kezdve az új szivattyú beépítésén dolgozik.

A Boeing számára a Starliner szerdai fellövése különösen fontos volt, hiszen több kudarc és csúszás után végre sikerült bebizonyítaniuk, hogy továbbra is erős szereplői az űrversenynek. Az első legénységes fellövést eredetileg 2024. május elejére tervezték, de többszöri halasztás után végül csak most jutottak el az első emberek küldetéséig. A Starliner 2022-ben végezte első sikeres legénység nélküli tesztrepülését az ISS-re, ahol a kapszula három napot töltött a visszatérés előtt. Különböző technikai problémák miatt azonban az asztronautákkal végzett első tesztrepülés időpontját többször el kellett halasztani.

Wilmore és Williams, a NASA két nagy tapasztalattal rendelkező űrhajósa mintegy egy hetet tölt majd az ISS fedélzetén. A SpaceX-nek az űrállomásra korábban érkezett Dragon űrkapszuláját a Starliner érkezésére átdokkolták egy másik állomásra.