Balatoni áremelkedés: a vendéglátók és szállásadók dilemmája

A Balatonnál tevékenykedő szállásadók és vendéglátóhelyek számára komoly kihívást jelent az áremelkedés kérdése, hiszen a költségek növekedése mellett a fogyasztói bizalom és a turisták viselkedésének változása is befolyásolja az árképzést.

A pénzcentrum.hu cikkében megjelent értékelések szerint, ha a balatonparti szállásadók és vendéglátóhelyek jelentős áremelkedésre készültek volna, annak már nyoma lenne a piacon. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke szerint a szállodák és éttermek jövedelmezősége csökkent, és az áremelések nem tudták követni a költségnövekedést, ami a szektornak egyelőre elfogadandó helyzetet teremt.

A Makronóm Intézet senior makrogazdasági elemzője, Molnár Dániel szerint az energiaköltségek csökkenése miatt a vendéglátósok és szállodák jobb költségoldali helyzetben vannak a tavalyi évhez képest. Az elemző állítása szerint, ha komoly áremelésekre készültek volna a szállásadók, azok már megtörténtek volna.

Az infláció a korábbi években rontotta a magyar háztartások jövedelmi helyzetét, ami negatívan befolyásolta a fogyasztói bizalmat. Az emberek bár több pénzzel rendelkeznek, óvatosak maradtak és nem költik el azonnal a rendelkezésükre álló összegeket.

A Balatonnál jellemzően április-május környékén határozzák meg az árakat, és ezek a szezon során már nem szoktak jelentősen változni. A szállodai szobák árazását a foglalások is befolyásolják, de a Covid miatti bizonytalan nyitások és zárások óta ez is megváltozott. A vendégek hajlamosak az utolsó pillanatra hagyni a döntést a nyaralásról, ami a szállásadók számára kedvezőtlen, mert nem tudnak előre tervezni, az árakat viszont lent tartja.

A magyar turisták jelentős része külföldre utazik nyaralni, mivel adott esetben olcsóbban jöhet ki a nyaralás, mint a Balatonnál. Így egy balatoni szállás már nem feltétlenül rendelkezik árelőnnyel egy horvátországi vagy észak-olaszországi szállodai szobával vagy apartmannal szemben.

A balatoni turizmus színesítéseként megemlíthetjük, hogy a kultúra és a szórakozás is fontos szerepet játszik a régióban. Kozso, az Ámokfutók énekese, aki korábban vicces megjegyzéseivel a balatoni delfinekről vált ismertté, továbbra is aktív a közösségi médiában és koncertekkel szórakoztatja a nyaralókat. Egy friss bejegyzésében humorosan "Delfin Gésákkal" pózolva pihenéséről számolt be, ami jól mutatja, hogy a Balatonnál a szállásadók és vendéglátók mellett a szórakoztatóipar képviselői is igyekeznek felhívni magukra a figyelmet.