Megéri BL-döntőt rendezni – mutatjuk, miért

A Bajnokok Ligája döntője a világbajnokságok mellett a legnagyobb érdeklődésre számot tartó sportesemények közé tartozik, melyek jelentős gazdasági és turisztikai hatással bírnak a rendező városokra. A televíziókészülékeken keresztül több százmillióan követik az eseményt, és a turisták száma is jelentősen növekszik a döntő időszakában. 2026-ban Budapest lesz a rangos esemény házigazdája.

A Bajnokok Ligája döntője a labdarúgás egyik legnézettebb eseménye, melyet a televíziókészülékeken keresztül több százmillióan követnek világszerte. A 2023-as isztambuli döntőt például 450 millió néző látta, míg a 2022-es rekorddöntőt becslések szerint 700 millióan követték figyelemmel. A rendezvény jelentős gazdasági hatással is bír, hiszen növeli a kiskereskedelem, a vendéglátás és a szolgáltatások forgalmát, valamint lehetőséget kínál a helyi kultúra megismertetésére és a turisztikai vonzerejének javítására. Az infrastrukturális beruházások, mint például a közlekedés- és stadionfejlesztések, tartós előnyöket biztosítanak a város számára.

A korábbi évek tapasztalatai szerint a BL-döntők jelentős bevételt hoznak a rendezővárosoknak. A 2019-es madridi döntő idején például közel 150 000 szurkoló utazott a városba, és a madridi szállodák kihasználtsága 81,8 százalékon állt. A 2023-as isztambuli döntő 75 millió euróval járult hozzá a török gazdaság teljesítményéhez, ahol a drukkerek átlagosan 855 eurót költöttek.

A 2024-es londoni BL-döntő előzetes becslések szerint szintén jelentős hatással lesz a turizmusra és a helyi gazdaságra. A repülőjáratok iránti érdeklődés a döntő előtt közel négyszerese az átlagos szintnek, és a londoni szállodák kihasználtsága már májusban 77 százalékon állt.

A 2026-os budapesti Bajnokok Ligája döntő előtt a Puskás Aréna már 2023-ban helyszíne volt az Európa-liga döntőjének, amely 50 ezer külföldi futballrajongót csábított Budapestre. Az esemény jelentős turisztikai és gazdasági hatással bírt, a külföldi turisták által költött összeg 18 százalékkal nőtt a döntő idején. Az Európa-liga döntője alapján a nemzetközi sportesemények jelentős mértékben járulnak hozzá a magyar turizmus és a vállalkozások piaci erősödéséhez.