A kormány újabb tájékoztató levelet küld a vakcinainfós emailcímekre

A Kormányzati Tájékoztatási Központ bejelentette, hogy újabb tájékoztató emailt küldenek azoknak, akik a koronavírus-járvány idején feliratkoztak az oltásra és megadták az email címüket, ezúttal a NATO terveiről szóló információkkal.

Az MTI tájékoztatása szerint az emailek tartalmazzák majd a NATO parlamenti közgyűlésének nyilatkozatát, amely arra szólít fel, hogy nyugati fegyvereket orosz területen is be lehessen vetni, valamint hogy uniós tagállamok lőszereket, tankokat és rakétarendszereket küldenek Ukrajnába. Emellett szó esik arról is, hogy több tagállamban tervezik a sorkötelezettség újbóli bevezetését vagy bővítését. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Alexander Stubb finn elnök közös sajtótájékoztatóján megerősítették, hogy a NATO nem tervez csapatokat küldeni Ukrajnába, és jelenleg egyetlen tagállamára sem leselkedik közvetlen fenyegetés.

A kormány álláspontja szerint, bár Magyarországtól is elvárják a NATO terveinek támogatását, ők a háború folytatása helyett a tűzszünetet és a béketárgyalások megkezdését preferálják. Azt is hangsúlyozzák, hogy nem kívánnak fegyvereket és katonákat küldeni, és nem szeretnék, ha magyar fiatalok részt vennének a háborúban.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ kiemelte, hogy az ilyen tájékoztató emaileket kizárólag azok kapják meg, akik korábban hozzájárulásukat adták. A pandémia óta a kormány rendszeresen küld különböző témájú leveleket a regisztráltaknak, amelyeket a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nem talált kifogásolhatónak.

A kampányhajrá idején Orbán Viktor is írt egy levelet, amelyet állítólag több millió háztartásba juttatnak el a Fidesz aktivistái, és amelynek központi témája szintén a háború. Stoltenberg hozzátette, hogy Ukrajnának „kiszámíthatóságra és elszámoltathatóságra” van szüksége a NATO katonai támogatásában, miközben küzd a nyári orosz offenzíva megfékezésével, és az elmúlt hónapokban tapasztalt hiányosságokat és késedelmeket a támogatásban. A kormánykommunikáció fontos eleme a háború hangsúlyozása, és hogy Magyarország a béke pártján áll, amit nemcsak a kampánybeszédekben és választási plakátokon, hanem a tájékoztató levelekben is hangsúlyoznak.