Új otthonfelújítási program a láthatáron

A hamarosan induló otthonfelújítási program késedelme lehetőséget ad az érdeklődőknek, hogy felkészüljenek a támogatás igénybevételére. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint érdemes már most tájékozódni és előkészületeket tenni.

Az eredetileg június 3-ra tervezett, de csúszó otthonfelújítási program több mint egymillió régi családi ház energetikai korszerűsítését célozza meg európai uniós források felhasználásával. Az új program jelentősen eltér az előzőtől, hiszen nem tartalmaz gyermeknevelési feltételt, viszont szigorúbb követelményeket szab az érintett ingatlanok korára és típusára: csak az 1991 előtt épült, életvitelszerűen lakott családi házak pályázhatnak, és a felújításoknak legalább 30 százalékos energiamegtakarítást kell elérniük.

A támogatások mértéke maximum 7 millió forint lehet, amelyből az önrész legalább 14,3 százalék, a támogatás pedig 85,7 százalék, maximum 6 millió forint, részben kamatmentes kölcsönként, részben vissza nem térítendő támogatásként érhető el. Az MFB Pont Plusz hálózatában igényelhető támogatás kerete 108 milliárd forint, ami a potenciális pályázók számához képest korlátozott.

A program késedelme ellenére az érdeklődőknek érdemes előkészületeket tenniük, mint például a tulajdoni lapok rendezése, a lakás állapotának felmérése, építőanyag-beszerzési források előzetes felmérése, valamint az önerejük vagy hitelből történő finanszírozás megtervezése.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a jelenlegi építőipari helyzetben még könnyebb lehet kivitelezőt találni, és a program beindulása a kisvárosokban és falvakban minőségi javulást hozhat a lakáspiacon, különösen a falusi CSOK-kal kombinálva.

Az Eurostat adatai szerint Magyarország a családi házak magas arányával az EU első negyedébe tartozik, ami jelentős eltéréseket mutat a nagyvárosok és a kisebb települések között. A program hatása a lakáspiac egészére korlátozott lehet, de Valkó Dávid reménykedik a támogatások folyamatos jelenlétében a jövőben.