Önkéntesen bevonul a hadseregbe a legismertebb ukrán író, Szerhij Zsadan

Szerhij Zsadan, a Magyarországon és nemzetközileg is elismert kortárs ukrán író, önkéntesen bevonult az ukrán hadseregbe. Az orosz invázió kezdete óta Zsadan önkéntesként segítette a civileket és a katonákat, politikai aktivistaként, költőként, műfordítóként és rockzenészként is kiemelkedő szerepet vállalt az ukrán ellenállás kultúrájában.

A Harkivban élő Zsadan 2022-ben elnyerte a Német Könyvkereskedők Békedíját, de a könyvei jelentik számára a legnagyobb értéket. Magyarországon négy könyve jelent meg, köztük a Depeche Mode és a Vorosilovgrád, amelyeket Gazda Albert is méltatott. Tavaly két újabb műve, a donbaszi orosz megszállás alatt játszódó A diákotthon című regény és a Harkiv Hotel című verseskötet is magyarul látott napvilágot.

Zsadan a Zsadan és a kutyák (Жадан і Собаки) nevű zenekarával is ismert, amelynek egyik legnépszerűbb számát a Hartyija néven is ismert önkéntes dandárnak írta, amely az orosz invázió után alakult és többek között Harkiv védelmében és a 2022 őszi ukrán ellentámadásban, később Bahmutnál is részt vett.

A rocksztár-író márciusban jelentette be, hogy csatlakozni kíván az Ukrán Nemzeti Gárda 13. „Charta” hadműveleti dandárjához, és ezt a lépést most saját Facebook-oldalán is megerősítette. A dandár sikerei közé sorolja, hogy 2022-ben részt vett a Harkivért és Harkiv közelében vívott harcokban, illetve ugyanebben az évben Bahmutban is harcolt. Harkiv megyében az orosz hadsereg május 10-én indított újabb támadást, és bár minden jel szerint nem a város ostroma a cél, Harkiv második legnagyobb városát napi szinten érik rakétatámadások és szárnyasbombák.

Az író az orosz invázió kezdete óta önkéntesként segítette a civileket és katonákat, szállítmányokat gyűjtött és juttatta el az alakulatoknak, de politikai aktivistaként és zenészként is népszerűvé vált. Rockdalaival gyakran kórházakban és a metróállomásokon kialakított óvóhelyeken lépett fel.