Litvánia a legboldogabb hely a 30 év alattiaknak

A Gallup által közzétett World Happiness Report szerint Litvánia a világ legboldogabb országa a 30 év alattiak körében, míg az összes korosztályt tekintve a 19. helyen áll.

A Gallup minden évben közzéteszi a világ legboldogabb országainak rangsorát, ahol a válaszadók életminőségüket értékelik különböző szempontok alapján. A 2024-es jelentés szerint, ha csak a 30 év alattiakat nézzük, Litvánia vezeti a listát, megelőzve Izraelt és Szerbiát. A fiatalok körében elérhető 10 pontból Litvánia 7,76 pontot szerzett, míg összességében a 19. helyet foglalja el.

A Guardian által végzett utánajárás során több okot is azonosítottak, amelyek a litván fiatalok magas boldogsági indexét magyarázhatják. Az egyik ilyen tényező az ingyenes oktatás, amely lehetővé teszi a fiatalok számára, hogy adósság nélkül diplomázhassanak le.

Az Eurostat adatai szerint a lakásbérlés költségei Litvániában az egyik legolcsóbbak Európában, még Magyarországnál is kedvezőbbek. Egy 28 éves litván lakos szerint ez lehetővé teszi számára, hogy stúdiót béreljen, és ezt különösen olcsónak találja, ha más nagyvárosokban élő ismerősei helyzetével hasonlítja össze.

A Business Insidernek nyilatkozó szakember szerint a fiatalok számára számos karrierlehetőség kínálkozik Litvániában. A külföldről érkező fiatalok jobb pozíciókat érhetnek el, mint saját hazájukban. Vilnius, a főváros, startup mentalitásának köszönhetően olyan vállalatokat indított útjára, mint a Vinted és a Nord Security.

A kedvező lakhatási és oktatási lehetőségek, valamint a jó munkakörülmények mellett Vilniusban a vibráló éjszakai élet is hozzájárul a fiatalok boldogságához. Egy 21 éves litván fiatal szerint az éjszakai életet Európa egyik legjobbjának tartja, bár hozzátette, hogy amikor meglátta a listát, először viccnek gondolta. Azonban elismeri, hogy boldog az életével.