Magyar Pétert bírálta az EP jelentéstevője

Az Európai Parlament magyarországi jelentéstevője, Gwendoline Delbos-Corfield kritikával illette Magyar Pétert, a Tisza Párt alelnökét, és aggodalmát fejezte ki a magyar politikai helyzet kapcsán.

Gwendoline Delbos-Corfield, aki az elmúlt öt évben töltötte be a magyar jogállamisági jelentéstevői posztot és hamarosan távozik posztjáról, óvatosságra intett Magyar Péter politikai megjelenése kapcsán. Az Euronews-nak nyilatkozva kifejtette, hogy nem tartja jó hírnek, hogy Magyar Péter nem kíván foglalkozni a jogállamisági kérdésekkel, és kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy képes lenne-e megoldani Magyarországgal kapcsolatos problémákat, illetve véget vetni az országgal szemben folyó eljárásoknak.

A francia zöldpárti politikus szerint Magyar Péter és Orbán Viktor közötti hasonlóságok aggasztóak, és úgy véli, hogy Magyar Péter narratívája sokszor hasonlít Orbánéhoz. "Talán kevésbé offenzív szereplő, mint Orbán, de mégis kicsit hasonló narratívával rendelkezik" – mondta egy brüsszeli háttérbeszélgetésen. Delbos-Corfield szerint nem egyértelmű, hogy Magyar Péter és pártja milyen álláspontot képvisel bizonyos témákban, mint például Ukrajna támogatása.

Az EP jelentéstevője úgy véli, hogy Magyar Péter megjelenése nem volt előnyös a magyar ellenzék számára, de a választások után lesz lehetőség pontosabb értékelésre. Reményét fejezte ki, hogy a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) legalább egyik képviselője bekerül az EP-be, és erősítheti a Zöldek frakcióját. Aggodalmát nem rejtette véka alá azzal kapcsolatban, hogy a magyar képviselők túlnyomó többsége jobboldali, és vagy az Európai Néppárt, vagy valamelyik szélsőjobboldali csoport tagjai lesznek.

Delbos-Corfield különösen aggasztónak találja a magyarországi folyamatokat, mint például a szuverenitásvédelmi törvényt, az LMBTQ-ellenes propagandát, az irreális fideszes kampányköltést, és az orosz befolyást. "Nagyon ijesztő" folyamatok zajlanak Magyarországon – emelte ki. Csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a 7-es cikkely szerinti eljárás nem halad előre a tagállamok körében. Utódjának azt tanácsolta, hogy törje meg a csendet és mindig emelje fel a szavát a jogállamiság védelmében, valamint bízzon a civil szervezetekben, mivel ők tudnak első kézből beszámolni a magyar jogállamiság helyzetéről.

Magyar Péter korábban kijelentette, hogy az EU és az ellenzék Orbán Viktor kezére játszik, amikor beleállnak a jogállamisági vitákba, és úgy véli, hogy ezekkel az eljárásokkal és a pénzügyi zsarolással csak Orbán Viktornak segítenek.