Megkezdődött az EP-választás: Hollandiában már szavaznak

Csütörtökön hivatalosan is kezdetét vette a négynapos, június 6. és 9. közt tartott EP-választás, amelynek eredménye nagy hatással lehet a blokk politikai irányvonalára. A voksolás először Hollandiában vette kezdetét, ahol már csütörtökön leadják a szavazatokat.

A világ egyetlen transznacionális közgyűlésében elkezdődtek a választások, és vasárnap este várhatók a végeredmények, amelyek meghatározzák a következő Európai Bizottság felépítését, és jelentős hatással lehetnek a blokk politikai irányvonalára olyan kulcsfontosságú területeken, mint a bevándorlás és a klímapolitika. A 720 képviselőt megválasztó szavazás eredménye így döntő jelentőségű lesz.

A bizottság elnökének, Ursula von der Leyennek a jobbközép Európai Néppártja várhatóan továbbra is a legnagyobb képviselőcsoport marad a parlamentben, ezt követi a balközép szocialisták és demokraták (S&D), valamint a Renew liberálisai. Az idei szavazást azonban különösen nagy figyelemmel kísérik, mivel a közvélemény-kutatások szerint a populista és szélsőjobboldali pártok jelentős nyereséget érhetnek el, amelyek bár nem elegendőek a közvetlen hatalom megszerzéséhez, de növelhetik befolyásukat a mainstream politikai erőkre.

Hollandia és Észtország nyitotta a sort

Hollandiában csütörtök reggel megnyitottak a szavazóhelyiségek, és Amszterdamban már zajlik a szavazás. Észtországban egy egész hetet adnak az uniós választópolgároknak: ott hétfőtől vasárnapig lehet leadni a voksokat. Hollandiában az európai parlamenti választásokon általában nem magas a részvételi arány. Öt évvel ezelőtt a választásra jogosultak kevesebb mint 42 százaléka járult az urnákhoz, noha ez több volt, mint a korábbi választásokon.

Az Európai Parlament által társfinanszírozott rovatot az Index választási melléklete követi, ahol az önkormányzati és az európai parlamenti választásokról minden fontos információt megtalálhatnak az olvasók. Cikkek, felmérések, kisokos, jelöltek – egy helyen a legfontosabb információk. A voksolás napján a részvételi adatokat, az eredményeket térképekkel és mandátumokkal, valamint az este hét órakor kezdődő stúdióbeszélgetést is követhetik, helyszíni bejelentkezésekkel és szakértők elemzéseivel. Az Európai Parlament a tartalomért azonban nem vonható felelősségre.

Hollandiában csütörtökön 21 órára várják az első exit poll-eredményeket, hivatalos végeredményeket azonban ők is csak vasárnap este tehetnek közzé. Az EU 27 tagállamában mintegy 370 millióan adhatják le szavazatukat a rendelkezésre álló négy nap alatt. Az NL Times című angol nyelvű holland hírportál tájékoztatása szerint a hollandiai szavazáson 20 párt indul, és 497 politikus reméli, hogy elegendő szavazatot szerez ahhoz, hogy EP-képviselő legyen az új összetételű Európai Parlamentben.

Hollandia idén – egyelőre öt város szavazóinak részvételével – új formátumú szavazólapot is tesztel, és amennyiben beválik, először a 2026-os önkormányzati választásokon szavaz majd így az ország. Az új szavazólapon csak a pártok neve és logója látható a szavazólap felső felén, majd a jelöltek számai név nélkül az alsó felén. A szavazó úgy adja le szavazatát, hogy pirosra színezi a választani kívánt párt neve melletti rubrikát, majd a kívánt jelölt száma melletti négyzetet.

(Kiemelt kép: Egy férfi leadja szavazatát az észak-hollandiai Castricumban 2024. június 6-án, az európai parlamenti választások hollandiai fordulójában)