Európai kiskereskedelmi forgalom csökkenése

Április hónapban csökkenést mutatott a kiskereskedelmi forgalom az eurózónában, ami ellentétben áll a gazdaság többi részének fellendülésével.

Az európai kiskereskedelmi szektor áprilisban gyengébb teljesítményt nyújtott, mint a korábbi hónapokban. A márciusi erős adatok után a kiskereskedelmi forgalom 0,5%-os havi szintű csökkenést szenvedett el. Ez azt jelenti, hogy a kereskedelmi volumen alig haladja meg a februári szintet.

Az ING Bank elemzői szerint a 2023-ban megkezdődött általános stagnálási tendencia továbbra is fennáll, és a közeljövőben nem várható jelentős fellendülés. A kiskereskedelem 2021 novemberében érte el a csúcspontját, és jelenlegi állása még mindig körülbelül 4%-kal marad el ettől a csúcstól.

A fogyasztók vásárlóereje az euróövezetben javulni látszik, mivel a bérek növekedése mostanra meghaladja az inflációt. A fogyasztás élénkülése az elmúlt években elsősorban a szolgáltatások területén volt megfigyelhető, és kérdéses, hogy a kiskereskedők mikor profitálnak majd az emelkedő reálbérekből.

Az áprilisi adatok azonban nem adnak okot az optimizmusra, és a legfrissebb kiskereskedelmi felmérések sem mutatnak eladásokban bekövetkező élénkülést. A következő hónapokra vonatkozóan a kilátások továbbra is borúsak maradnak, a készletek volumene növekedésnek indult, míg a rendelési szándék csak enyhe javulást mutat. Az eladási árakat illetően a várakozások csökkenő tendenciát mutatnak.

Az ING Bank elemzői szerint a jelentős javulásra 2024 második feléig lehet szükséges várni.