„Hét hónap fogság után megmentettem Lilyt” – Megszólal az édesanyjától elragadott kislány portugál apja

Luxemburgban található Fonseca Lily, a hároméves kislány, akit apja erőszakkal ragadott el az édesanyja karjából. A rendőrség korábban körözést adott ki az apa ellen, amit azután visszavontak, hogy az apuka a gyermekkel együtt jelentkezett a luxemburgi rendőrségen.

Az édesapa szerint több mint 100 ezer kilométert vezetett, hogy megtalálja lányát, és állítása szerint magyar bírósági döntések is az ő luxemburgi lakóhelyét jelölték ki a kislány tartózkodási helyéül. Ildikóval Luxemburgban ismerkedtünk meg, majd néhány évig együtt is éltünk – írja a levélben az apa. 2020 nyarán született meg Lily, de az édesanyjával megromlott a kapcsolatunk, és 2021-ben együtt adtuk be a válókeresetet – tette hozzá.

Az apa szerint egy 2022-es bírósági döntés értelmében Lily lakhelyét Luxemburgban kell fenntartani, hogy rendszeresen találkozhasson vele, de az édesanya nem tett eleget ennek. Az édesanya a határozat napjától fogva gyakorlatilag túszként tartja Lilyt – mondja az apa. 2023 novembere óta minden időmet azzal töltöm, hogy kapcsolatban álljak a hatóságokkal, bíróságokkal, és több mint 100 ezer kilométert autóztam az elmúlt hónapban, hogy megtaláljam a lányomat – írja.

Az édesanya viszont azt állítja, hogy a gyermek retteg az apjától. Amíg velem volt, nem tudtunk úgy kimenni az utcára, hogy ne mondta volna: anya, ne engedd el a kezem! – mesélte Ildikó. Itt jár óvodába, itt hordtam védőnőhöz, minden Magyarországhoz köti. És el tudják képzelni, mit élhetett át, amikor az apja erőszakkal elhurcolta? – tette hozzá az édesanya.

Az apa szerint a magyar rendőrség június 3-án felhagyott a körözéssel, miután megismerték a tényeket. Május 24-én, 7 hónapnyi fogság után megmentettem Lilyt. Bármelyik szülő így cselekedett volna. Azonnal felismert és azóta boldogan élünk – zárta sorait Fonseca. A BRFK sajtóosztályától megtudtuk, hogy a luxemburgi rendőrség értesítette őket a keresett kislány apjának megjelenéséről, aki bírósági iratokkal igazolta, hogy a kislány jogszerűen van nála.