Meta volt alkalmazottja vádakat emelt a cég ellen

A Meta egykori mérnöke, Ferras Hamad szerint a vállalat előítéletesen kezeli a gázai övezettel kapcsolatos tartalmakat, és emiatt tett feljelentést egy kaliforniai bíróságon.

A palesztin-amerikai mérnök, aki 2021 óta dolgozott a cég machine learning csapatában, azt állítja, hogy februárban azért bocsátották el, mert próbálta javítani azokat a hibákat, amelyek a palesztin Instagram-posztok elnyomásához vezettek. Hamad szerint a Meta a palesztinokkal szemben elfogult, és ezért rúgták ki. A vádak szerint a vállalat többek között törölte azokat a belső levelezéseket, amelyekben palesztin dolgozók a gázai övezetben elhunyt rokonaikról írtak, és belső vizsgálatot indítottak a palesztin zászlót ábrázoló emojik használata ellen is. Ezzel szemben ukrán vagy izraeli zászlók használata esetén nem történt hasonló lépés. A Meta még nem reagált a Reuters megkeresésére a vádakkal kapcsolatban.

Az emberi jogi szervezetek már régóta bírálják a techóriást a palesztin tartalmak moderálásával kapcsolatos gyakorlatai miatt. A gázai konfliktus 2023 október 7-én robbant ki, amikor a Hamász fegyveresei egy Izrael elleni támadássorozatban 1200 embert öltek meg. Izrael válaszul offenzívát indított a Gázai övezetben, amelynek következtében több mint 36 000 ember vesztette életét a gázai egészségügyi tisztviselők szerint.

Hamad a vádjában részletezte, hogy szeretett volna javítani egy rendszert, amely hibásan minősítette kártékonynak a palesztin posztokat. Korábban már foglalkozott hasonló feladatokkal, de ezúttal nem kapott engedélyt a probléma orvoslására. Egy hónappal később, miután a Meta közölte vele, hogy vizsgálat folyik ellene, belső diszkriminációs panaszt nyújtott be, de napokkal később kirúgták. Az év elején a vállalat közel 200 alkalmazottja hasonló aggályokat fogalmazott meg egy Mark Zuckerberg vezérigazgatónak és más vezetőknek címzett nyílt levelében – írta az MTI.