Vitézy Dávid évi 10 ezer forintos kultúrkupont adna minden budapestinek

Az LMP és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület közös főpolgármester-jelöltje, Vitézy Dávid bejelentette, hogy megválasztása esetén évente 10 ezer forint értékű kultúrkupont biztosítana minden budapesti lakos számára.

Vitézy Dávid szerint Budapest Magyarország kulturális fővárosa, ahol számos színház, mozi és kulturális rendezvény található. Azonban ezek az intézmények és programok többsége a belvárosban és a belső kerületekben helyezkednek el, és gyakran magas árak miatt nehezen megfizethetőek a lakosok számára. A kultúrkupon, amelyet 2025-től vezetnének be, színház-, mozi-, fürdő- és állatkerti belépőkre váltható lenne fel. Vitézy Dávid ezt az intézkedést kulturális programjának legfontosabb elemének tartja, és azt tervezi, hogy az első Fővárosi Közgyűlés ülésén októberben terjesztené elő.

A főpolgármester-jelölt további kedvezményeket is ígér a budapestieknek az állami és magánfenntartású kulturális intézményekben és rendezvényeken. Már kezdeményezte, hogy a 30 év alattiak 30 százalékos kedvezményes belépőt vásárolhassanak a Sziget fesztiválra. Vitézy Dávid hangsúlyozza, hogy programalapú kampányt folytatni érdemes, mert ezekkel lehet eredményeket elérni.

A kulturális program további elemei között szerepel a Budapest kulturális kerülete kezdeményezés, amely az Európa Kulturális Fővárosa program mintájára jött létre. Ennek keretében évente egy-egy kerület kapna kiemelt figyelmet és támogatást, hogy a 21. századhoz méltó kulturális kínálat jöhessen létre. A Budapest kulturális kerülete címet elnyerő kerület lenne az adott évben a fővárosi kulturális élet középpontja.

Vitézy Dávid kiemelte a budapesti programnaptár fejlesztésének fontosságát is, hogy a kulturális programok egy könnyen kereshető adatbázisban legyenek elérhetőek. Emellett a „Teret adunk a művészetnek” program keretében a bezárt vagy használaton kívüli fővárosi épületeket kulturális célokra kívánja hasznosítani.

A főpolgármester-jelölt hangsúlyozta, hogy megválasztása esetén védeni kívánja a budapesti kulturális intézmények sokszínűségét és szabadságát. Ezért újra tárgyalná a kormánnyal az idén lejáró színházi megállapodásokat úgy, hogy azok ne korlátozzák a színházak függetlenségét és sokszínűségét. Azt is szeretné elérni, hogy a budapesti kulturális intézmények ne költözzék el vidékre.

A fővárosi önkormányzat jelenleg is működtet egy alkalmazást, az enbudapestem-et, amely több mint 50 fővárosi kulturális intézménybe jogosít kedvezményes belépésre egész évben.