Vitézy Dávid a városvezetéssel szembeni elégedetlenségről és a főpolgármesteri ambícióiról beszélt

Vitézy Dávid szerint a városházától való távolság növekedésével egyenes arányban emelkedik az elégedetlenség a jelenlegi városvezetéssel szemben. A Népszavának adott interjúban kifejtette, hogy sokan a Partizán vitája után döntöttek úgy, hogy rá szavaznak Karácsony helyett, és hogy Szentkirályi Alexandra megfutamodása a viták elől tovább erősítette pozícióját mint Karácsony Gergely egyetlen esélyes kihívója.

Vitézy úgy véli, hogy a választópolgárok nem a pártcsörtéket, hanem a konkrét ügyekre adott válaszokat tartják fontosnak. Hozzátette, hogy Budapesten különösen érzékelhető a vágy a jelenlegi két nagy politikai tömb meghaladására, és említést tett arról, hogy három olyan párt is bekerülhet a közgyűlésbe, amelyek korábban sosem voltak ott: az általa vezetett lista, a Tisza Párt és a Kutyapárt. Vitézy Dávid hangsúlyozta, hogy az új típusú többséghez új főpolgármester kell, és mivel a Tisza Pártnak és a Kutyapártnak nincs jelöltje, így az ő támogatóikra is számít.

A politikus szerint Magyar Péter és Karácsony Gergely közötti konfliktus miatt nehezen tudnának együttműködni a közgyűlésben, de megjegyezte, hogy még nem tárgyalt együttműködésről sem a Kutyapárttal, sem a Tisza Párttal. Azt is megerősítette, hogy ha nem nyer a választáson, akkor is beül a közgyűlésbe, mivel új szereplőkkel és új együttműködési kényszerekkel izgalmas politikai színtér várható.

Vitézy Dávid kitért arra is, hogy a fővárosi pártlisták között nagy a különbség. Egyesekről, mint például a Tisza Pártról, túl keveset tudunk, míg másokról, mint a DK-MSZP-Párbeszéd listáján szereplőkről, túl sokat. A kampányfinanszírozásról szólva elmondta, hogy támogatást sok magánszemélytől kapott, minden jogszabályt betartva, és hogy Ungár Péter korábban Karácsony Gergely előválasztási kampányát is támogatta, de nem tudja, hogy az LMP társelnöke a kormányközeli ingatlancége osztalékából finanszírozta-e kampányát.

Végül Vitézy Dávid kijelentette, hogy bár nem állítja, hogy a megválasztásával megnyílnának a pénzcsapok, de helyzete eltér Karácsonytól, aki szerinte már a 2026-os miniszterelnök-jelöltségre készül, amit Karácsony többször cáfolt. Az uniós jogállamisági eljárásokat sem folytatná, mivel ezek szerinte csak alibizésre jók és nem segítik elő Magyarország demokratikusabb működését. Magabiztosan válaszol a kérdésre, van-e B terve arra az esetre, ha mégsem lesz főpolgármester: "Főpolgármester leszek." Ha mégsem, akkor is beül a közgyűlésbe, mert ott új politikai színtér jön létre új szereplőkkel, új együttműködési kényszerekkel, nem lesz kényelmes, eltompító többsége senkinek, ami nagyon hasznos lehet a választóknak, még akkor is, ha az eddiginél sokkal több lesz a vita.

Szentkirályi Alexandra azonban kihívóként jelentkezik, és kijelenti, hogy minden budapestinek szeretne a főpolgármestere lenni. A Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozza, hogy Karácsony Gergely visszaélt a budapestiek bizalmával, és a kormánypártoknak reális esélyük van a győzelemre Budapesten. Szentkirályi szerint a budapesti politika nem képviseli a városlakók érdekeit, és a közlekedési káosz, levegőminőség, köztisztaság, utak állapota, hajléktalanság jelentik a választókat leginkább zavaró problémákat. Azt ígéri, hogy a közgyűlésben többséget teremtve a leghatékonyabban helyre kívánja tenni az elmúlt évek semmittevését, és készen áll minden budapestivel együttműködni a város érdekében. Lázár Jánossal már egyeztetett arról, hogy bizonyos útfelújításokat a főváros a kormánnyal közösen hajtson végre, és több pénzt szánna a közutakra, a köztisztaságra. Az interjúban Vitézy Dávidról nem esett szó, illetve arról sem, hogy az Orbán-kormány bünteti az ellenzéki fővárost. Szentkirályi a kormánylapnak adott interjúban felmondta a kormányzati propagandát, Gyurcsányozott és Karácsony Gergely főpolgármestert kritizálta, aki szerinte visszaélt a budapestiek bizalmával. Azt mondta, ha saját közösségük „egy irányba szavaz, akkor teljesen reális a lehetőség, hogy Karácsony Gergelyéket végre elküldjük. (…) Bízom benne, hogy az a Gyurcsány-mentes, közlekedhető, tiszta, rendezett város, amelyet én a budapestieknek ígérek, lesz annyira vonzó ajánlat, hogy Gyurcsány helytartója helyett rám bízzák a főváros vezetését”. A Medián közvélemény-kutatása szerint azonban Szentkirályi Alexandra maximum második lehet a főpolgármester-választáson, Karácsony ugyanis nagyon vezet, 46 százaléka van a Fidesz jelöltjének 26 százalékával szemben.

A főpolgármesteri poszttal kapcsolatosan Karácsony Gergely a HVG-nek adott interjúban arra biztatja a választókat, hogy ne a Tiszára voksoljanak listán, mivel szerinte a Fidesz maximum a mandátumok harmadát tudja megszerezni, és a maradék kétharmadból összehozható egy koalíció. "Biztos vagyok benne, hogy a fővárosban az ellenzéken belül is máshogy alakulnak az arányok, mint az EP-választásokon. (...) A nyugodt építkezéshez kell is Karácsonyra szavazni. Arra biztatom őket, szavazzanak kétszer Karácsonyra", mondta, bár konkrét pártokkal való szövetkezésről nem beszélt.

Vitézy a Népszava interjújában kifejtette, hogy "a Fővárosi Közgyűlésben kialakulhat egy olyan új töbmség, amelyet olyan pártok alkothatnak, amelyek eddig ott sem voltak: az általam vezetett lista, a Tisza párt és a Kutyapárt." Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy még nem tárgyalnak a Tisza-Kutyapárt-LMP koalícióról, de lesz rá négy hónapjuk, mivel az új közgyűlés októberben kezdi meg a munkát.

Szentkirályi a Magyar Nemzetnek adott interjúban hangsúlyozta, hogy a fideszes politikai közösség a legnagyobb és legerősebb Budapesten, és közgyűlési többségre készül valamiféle koalícióval. "Arra készülök, hogy többséget tudok teremteni a Fővárosi Közgyűlésben", mondta, és arra szólította fel a választókat, hogy a Fidesz-listára szavazzanak.