Vitézy Dávid: Budapest egyes részei horrorfilm díszletei is lehetnének

Karácsony Gergely többszöri rossz pozicionálása a politikai térben a budapestiek kárára válik. Vitézy Dávid, a főpolgármester-jelölt, többek között az LMP-hez és Magyar Péterhez fűződő viszonyáról, választási esélyekről és a városháza jövőjéről beszélt.

Vitézy Dávid a Mexikói úti közlekedési csomópontot választotta az interjú helyszínéül, hogy a környezet hangsúlyozza szavainak súlyát. A főpolgármesteri szerepfelfogásáról szólva elmondta, hogy a város élhetőbbé tételére koncentrálna, nem pedig a politikai üzenetek lájkvadászatára. Vitézy szerint a budapestieknek valódi városi ügyekről kellene hallaniuk, nem identitáskampányokról. A választási kampányában a programírók csapatát állította össze először, és egy 25 fős szakértői csapat is segíti, akik közül többen a fővárosi listán is szerepelnek.

Az LMP-vel való együttműködés feltételeiről szólva két dolgot említett: a listán szakemberek dominanciáját és a pártkáderek eltávolítását a fővárosi cégekből, ha megválasztják. A Momentumot nem tekinti új erőnek, mivel részei a jelenlegi városvezetésnek, és a közgyűlésbe való bejutásukat is kétségbe vonta.

Magyar Péterrel csak egyszer találkozott, és bár nem ismeri részletesen Budapest-vízióját, kritikusan szemléli Karácsony Gergely támadó magatartását vele és Vitézyvel szemben. Vitézy öt gyaloghíd építését ígéri, de hangsúlyozza, hogy ezek nem grandiózus Duna-hidak lennének, hanem a külső kerületek parti szigeteit és sétányait kötnék össze.

A fővárosi közgyűlésbe való bejutás esetén Vitézy Dávid képviselőként is részt venne a munkában, és bízik abban, hogy a közgyűlés újszerű összetételű lesz. A kampányfinanszírozásról szólva elmondta, hogy a kampányát magánszemélyek, Ungár Péter és az LMP támogatásokból finanszírozzák.

A városvezetés jelenlegi belváros-fókuszát kritizálva hangsúlyozza a külső kerületek elhanyagoltságát, és a főpolgármesternek ezeken a helyeken kellene jelen lennie. A Bosnyák téri állami építkezés kapcsán úgy véli, hogy a közlekedés-fejlesztésnek kellene előbbre mennie az ilyen jellegű beruházásoknál.

A Biodóm ügyében kritikusan szólal meg, mondván, hogy a beruházás túl van a visszafordíthatósági ponton, és be kell fejezni, bár a tervezési fázisban túlzott célkitűzéseket fogalmaztak meg. A kormány-főváros kapcsolat új alapokra helyezésével kapcsolatban Vitézy konstruktív együttműködést és nyilvános vitát ígér, miközben kritizálja Karácsony Gergely kormányellenes kommunikációját.

Vitézy Dávid szerint a Fidesz Budapest-politikáját Lázár János szimbolizálja, és a kormányzópárt nem tűnik úgy, mintha nyerni akarna a fővárosban. A főpolgármesteri első munkanapján tárgyalást kezdeményezne a miniszterelnökkel, és új fejezetet nyitna a kormány-főváros viszonyrendszerben.

Az interjút követően a lap főpolgármester-jelölti interjúsorozatának következő részében Szentkirályi Alexandra, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje fogja ismertetni terveit.