Ukrajna korlátozza a kettős állampolgárok és letelepedési engedéllyel rendelkezők kiutazását

Ukrajna szigorította az állampolgárai külföldre utazását érintő szabályokat, különösen azokra vonatkozóan, akik más országokban rendelkeznek letelepedési engedéllyel vagy kettős állampolgársággal.

Az Állami Határszolgálat június 4-én bejelentette, hogy a 18–60 éves korcsoportba tartozó ukrán férfiak, akik más országokban letelepedési engedéllyel rendelkeznek, nem hagyhatják el az országot. Emellett a hatóságok visszavonták a külföldön élő kettős állampolgárságú személyek utazási engedélyeit is. A lépés előzménye, hogy Kijev június 1-től megszüntette a „külföldi lakóhely” kivételt, amely korábban lehetővé tette néhány férfinak, hogy kibújjon az országot érintő hadiállapot kötelezettségei alól.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövetsége figyelmeztetést adott ki az ukrán állampolgársággal is rendelkező amerikai állampolgárok számára. Az üzenet szerint június 1-je óta a 18 és 60 év közötti, ukrán–amerikai kettős állampolgárságú férfiak, beleértve azokat is, akik az USA-ban élnek, nem hagyhatják el Ukrajnát. Washington külképviselete bejelentette, hogy egyes amerikai-ukrán kettős állampolgársággal rendelkező ukrajnai lakosok a jövőben nem hagyhatják el az országot.

A nagykövetség erősen javasolja, hogy az ebbe a kategóriába tartozó ukrán állampolgárságú amerikaiak ne utazzanak Ukrajnába, mivel fennáll a veszélye annak, hogy még amerikai útlevéllel sem hagyhatják el az országot. Ukrajna komoly létszámhiánnyal küzd a frontvonalon, és a parlament 2024 áprilisában, hosszú időhúzás után fogadta el a mozgósításról szóló törvényt. Az háború sújtotta ország kénytelen volt súlyosabb büntetőintézkedéseket belengetni azok számára, akik megpróbálnak kibújni a sorozási kötelezettségeik alól.

Kijev nem ismeri el a kettős állampolgárságot, így a legfontosabb szövetségesének számító Egyesült Államok papírjaival rendelkező személyek számára sincs kivétel. Korábban eddig az tudott kibúvót jelenteni számukra, amennyiben megszüntették az ukrajnai lakcímüket és helyette amerikait jelentettek be. Ezt a kiskaput azonban az ukrán parlament bezárta június 1-ével.

Rengeteg ukrajnai menekült él Európa országaiban, egyes helyeken akár milliós nagyságrendben is. Az Ukrajnát jelentős mennyiségben elhagyó hadköteles korú ukrán férfiakat Kijev szeretné elérni, ám erre egyelőre nem állnak rendelkezésére megfelelő eszközök. Az európai országokban néhány kormány kezd azon gondolkodni, hogy esetleg a segítségére lenne Kijevnek a hadköteles korú férfiak felkutatásában külföldön.

A nemzetközi politikai színtéren is történtek jelentős fejlemények, amelyek Ukrajnát érintik. A Fehér Ház szóvivője, John Kirby kijelentette, hogy az Egyesült Államok soha nem korlátozta Ukrajnát abban, hogy Oroszország területén is bevetse a nyugati segélyként kapott fegyvereket. Az ukránok így Oroszország területén belül található célpontok ellen is bevethetik a nyugati fegyvereket, és az első bevetések már meg is történtek. Kirby hangsúlyozta, hogy az amerikai nézőpont szerint nemcsak az ukrajnai légtérben, hanem azon kívül is lelőhette Kijev az orosz vadászgépeket, és az ukránok a háború eleje óta így is tettek, minden fenyegetést jelentő gépet igyekeztek megsemmisíteni.

Az ukrajnai háborúban a pilóta nélküli drónok jelentik az egyik legnagyobb újdonságot, amelyek olcsón beszerezhetőek és tömegesen terjedtek el mindkét oldalon. Az FPV (First Person View) irányítású drónok különösen hatékonyak, és egyes beszámolók szerint a frontokon az összes veszteség legalább felét okozzák. Az ukrán drónegységek egyike nemrégiben egy látványos akció során semmisített meg egy elhagyott orosz T-90-es harckocsit, amelyet a tetején található nyíláson keresztül támadtak meg, hiába volt ellátva az FPV-drónok elleni védelemre telepített „tyúkketreccel”.

Az ukrán lakosság fele szerint Zelenszkij nem tartotta be az ígéreteit

Az ukránok 50 százaléka szerint Zelenszkij nem teljesítette a választások előtt tett ígéreteit vagy azok többségét – derül ki a Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) felméréséből. A megkérdezettek többsége az elnök csapatában tevékenykedő korrupt embereket, az oligarchák befolyását és Zelenszkij tapasztalatlanságát jelölte meg lehetséges indokként.

A szociológusok arról kérdezték a felmérés résztvevőit, hogy szerintük Zelenszkij ötéves hivatali ideje alatt milyen mértékben teljesítette választások előtt tett ígéreteit. A megkérdezett mintegy 1002 válaszadót olyan ukrajnai területekről választották, amelyek nem állnak orosz megszállás alatt.

A válaszadók 18 százaléka gondolja úgy, hogy az elnök az ígéretei nagy részét vagy azok mindegyikét teljesítette, 5 százalékuk pedig azon a véleményen van, hogy az összeset teljesítette. A résztvevők fele szerint nem teljesítette a legtöbb vagy az összes választások előtti ígéretét.

A válaszadók fele a legfőbb okként, amiért nem teljesítette a választási ígéreteket, az elnök csapatában lévő korrupt embereket jelölték meg. Összesen 27 százaléknyian gondolták úgy, hogy az ukrán elnök tapasztalatlansága és hozzáértésének hiánya vezethetett a választási ígéretek elhagyásához, de népszerű válasz volt az oligarchák befolyása is, a megkérdezettek 26 százaléka gondolt erre.

(Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2022. március 3-án. Fotó: Laurent Van der Stockt for Le Monde / Getty Images)