Tarjányi Péter: Az ukránok nem bolondok, hogy célba vegyék a Kremlt a nyugati fegyverekkel

A biztonságpolitikai szakértő, Tarjányi Péter szerint az Ukrajnának nyugati szövetségeseitől kapott fegyverek nem alkalmasak arra, hogy komoly pusztítást végezzenek Oroszország területén, és az ukránok nem is tervezik a Kreml elleni támadást ezekkel az eszközökkel.

Az Ukrajna által kapott nyugati fegyverek használatának engedélyezése a saját területükön túlra is kiterjed, ami fokozott várakozásokat keltett. Ezzel kapcsolatban Tarjányi Pétert, a biztonságpolitikai szakértőt kérdezték az Index Frontvonal című műsorában. Tarjányi elmondása szerint bár Ukrajnának vannak olyan rakétái, amelyekkel elméletileg a Kremlre is csapást lehetne mérni, de nem valószínű, hogy ezt megtennék, mivel ezzel végleg elveszíthetnék a nyugati utánpótlási lehetőségeiket.

Oroszország már jelezte, hogy kemény választ adna, ha orosz területeken csapást mérnének rájuk. A nyugati országok, köztük az amerikaiak, a franciák, a britek és a németek által adott felhatalmazás leginkább arra szolgál, hogy az orosz utánpótlás eljutását akadályozzák, nem pedig arra, hogy Moszkvát porig bombázzák.

Tarjányi Péter hangsúlyozta, hogy a háborúban nem várható, hogy a nyugati döntéssel olyan fordulat állna be, amely megkönnyítené Ukrajna győzelmét. Úgy véli, ez egy hosszadalmas folyamat, és a háború kimenetele még korántsem dőlt el.

Ezzel párhuzamosan Németországban a védelmi miniszter, Boris Pistorius hangsúlyozta, hogy fel kell készülniük a háborúra 2029-ig, és ennek érdekében a sorkatonaságot is vissza kell állítaniuk. A német hadsereg, a Bundeswehr jelentős modernizációját tervezik, amely a legénységi állományt, az eszközöket és a pénzügyeket érinti. Pistorius szerint a katonai szolgálat nem lesz teljesen önkéntes. Ugyanakkor kijelentette, hogy Németország nem szeretne háborút Oroszországgal, és nem küld katonákat Ukrajnába.