Ukrajna Amerikai Fegyvereket Használ Oroszország Területe Ellen

Ukrajna megkezdte az Amerikai Egyesült Államok által szállított fegyverek használatát az Oroszország nemzetközi elismeréssel rendelkező területei ellen, amit egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztviselő is megerősített.

Az Egyesült Államok Joe Biden kormánya a múlt héten adott engedélyt Kijevnek, hogy a Harkivval határos területeket amerikai fegyverekkel támadja. Harctéri felvételek tanúsága szerint az ukrán erők legalább kétszer lőtték Belgorod megyét amerikai HIMARS rakétarendszerekkel.

Egy másik meg nem nevezett tisztviselő a Reutersnek elismerte, hogy az ukrán hadsereg amerikai fegyvereket használ Oroszország területe ellen, de hangsúlyozta, hogy csak az ukrán határ mentén és kizárólag katonai célpontokat támadnak, ezzel betartva Joe Biden kérését.

Az Amerikai Egyesült Államok továbbra is megtiltja az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták használatát Oroszország ellen, és nem engedélyezi, hogy az ukrán hadsereg mélyebben az orosz területre lőjön.

Néhány amerikai lap beszámolói szerint Ukrajna elégtelennek tartja a nyugati fegyverek korlátozásainak jelenlegi állapotát, és szeretnék, ha mélyebben tudnának Oroszország területére lőni, például ATACMS és Storm Shadow rakétákkal. Joe Biden kormánya erre válaszul csak annyit közölt, hogy folyamatosan egyeztetnek Ukrajnával és dinamikusan reagálnak a harctéri helyzetre.

Az ukrán haderő főparancsnoka, Olekszandr Szirszkij szerint nehéz helyzetben vannak Ukrajna védői, mivel az orosz hadsereg több szektorban is támad, hogy megosszák Kijev tartalékait. Azonban az ukrán erők előnyére tudják fordítani a helyzetet, ha megfelelően járnak el. Szirszkij kiemelte, hogy az oroszok célja a frontvonal szélesítése, de Ukrajna célja a kezdeményezés átvétele és az ellenség védekezésre kényszerítése. Vovcsanszk térségében az ukrán erők ellentámadásba kezdtek, míg a Donbaszban az orosz hadsereg több falut is elfoglalt az elmúlt napokban.