Újabb konfliktus készülődik Brüsszel és a magyar kormány között

A magyar kormány által május végén módosított földgáztörvény miatt feszültség alakulhat ki az Európai Unió és Magyarország között, amely az MVM és az orosz gázszállításokat is veszélyeztetheti.

A magyar kormány rendeletben módosította a földgáztörvényt, amelynek célja, hogy megvédje az ország gázellátását a Gazprom ellen indított nyugati perek következményeitől. A törvény kiegészítése szerint a földgázellátásról szóló szerződésekben meghatározott fizetendő földgázellenértéket nem lehet harmadik személy követelésének biztosítása vagy kielégítése céljából lefoglalni vagy végrehajtás alá vonni, ha ez a magyar közrendbe ütközik.

Az elhatárolást végző gazdasági társaság az a cég, amelyik megveszi és kifizeti a földgázt. Pletser Tamás, az Erste Bank olaj- és gázipari elemzője szerint a kormány ezzel a lépéssel próbálja megakadályozni, hogy az orosz gáz vásárlására szánt összegeket más célokra lehessen használni.

A probléma az ukrajnai háború kitörése után merült fel, amikor egyes nyugat-európai energetikai vállalatok bár fizettek Oroszországnak, nem kapták meg a nekik járó földgázmennyiséget. Az érintett cégek beperelték a Gazpromot, és ha a kifizetett összeget nem lehet behajtani, akkor a Gazprom által EU-s cégeknek szállított gázért fizetendő összeget zárolhatják, és az orosz partner helyett a károsult európai cégeknek juttathatják.

Ez Magyarország és az MVM Csoport számára is veszélyt jelent, mivel Magyarországnak hosszú távú gázszerződése van a Gazprommal, amelyet az oroszok a mai napig teljesítenek. Pletser Tamás kiemelte, hogy az európai uniós hatáskör ebben az esetben erősebb lehet, mint a nemzeti, ami komoly konfliktusforrást jelenthet az EU és Magyarország között.

Ha egy nyugat-európai cég, amelyik nem kapott gázt a Gazpromtól 2022-ben, megnyeri a pert és megpróbálja a követelést az MVM által vásárolt földgázra kiterjeszteni, az elméletileg lehetséges az EU hatáskörében, de ez ütközne az új magyar szabályozással.

Pletser Tamás szerint a teljes orosz gázszállítás is veszélyben lehet, mivel az osztrák OMV szerint a követelés kiterjeszthető az általuk vásárolt földgázra is, ami esetleg a Gazprom szállításainak leállításához vezethet. Az oroszok folyamatosan csökkentették az átadott gázmennyiséget, nem azonnali lekapcsolással.