Lehet, hogy mégsem jön el a spermageddon?

Egy friss tanulmány szerint a férfiak spermaszámának drasztikus csökkenése miatti aggódás túlzás lehet, állítja a The Guardian. Annak ellenére, hogy korábbi kutatások globális reproduktív válságot vetítettek előre, és izraeli kutatók szerint az átlagos spermiumszám több mint felére csökkent az elmúlt 40 évben, egy Dániában készült új tanulmány nem talált jelentős spermaszám-csökkenést a donorok között az elmúlt hat év során.

Allan Pacey professzor, a Manchesteri Egyetem munkatársa szerint nem bizonyított a spermaszám csökkenése a vizsgált populáción. A Human Reproduction folyóiratban publikált kutatásban a Manchesteri Egyetem, a kanadai Queens Egyetem és a dán Cryos Nemzetközi Spermabank munkatársai 6758 leendő dán spermadonortól származó mintákat elemeztek 2017 eleje és 2022 vége között, és bár az átlagos spermiumkoncentráció és a teljes spermiumszám változott, nem mutatkozott egyértelmű csökkenő tendencia.

A kutatók 2019 és 2022 közötti időszakban azonban romlást tapasztaltak a spermiumok minőségében, a mozgékony spermiumok átlagos koncentrációja és összlétszáma 16, illetve 22 százalékkal csökkent. Pacey szerint a koronavírus-járvány és a bezárások miatt megváltozott munkamódszerek, étrend és fizikai aktivitás befolyásolhatták a spermiumok mozgékonyságát, de a csökkenés nem köthető közvetlenül a vírushoz, mivel Dániában a fertőzési arány nem volt magas, és a covid csak átmenetileg befolyásolja a sperma minőségét.

Egy olaszországi csapat által végzett külön áttekintés és metaanalízis sem mutatott ki jelentős tendenciákat a spermiumkoncentrációban az Egyesült Államokban és egyes nyugat-európai országokban. Hagai Levine professzor, a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársa azonban visszautasította a kritikákat, hangsúlyozva, hogy csapatuk két szisztematikus áttekintést és metaanalízist végzett a spermiumkoncentráció és a teljes spermaszám hosszú távú globális trendjeinek tanulmányozására, és a dán tanulmányt irrelevánsnak tartja ebben a kérdésben.

Az izraeli kutatás, amely 1973 és 2011 között vizsgálta a spermiumkoncentrációt a nyugati országokban, évente átlagosan 1,4 százalékos csökkenést mutatott ki, összességében több mint 52 százalékot. Az izraeli tanulmány szerzői csak azokat a vizsgálatokat elemezték, amelyek ugyanazt a spermiumszámlálási módszert alkalmazták, megfelelő alanyszámmal dolgoztak, és olyan férfiakat vontak be, akikről nem ismert, hogy meddőségi problémái vagy betegségei lettek volna.

Pacey professzor hangsúlyozta, hogy a Human Reproduction című folyóiratban közzétett eredmények nem bizonyítják, hogy a spermiumok száma összességében csökkenne, és hozzátette, hogy a széles körben elterjedt nézet egy tavaly közzétett kutatásból származik, amely szerint a koncentráció 2000 óta minden évben nagyjából 2,64 százalékkal csökken. Szerinte az ilyen tanulmányok „aggodalomra adnak okot”, mivel már publikált adatokon alapulnak, nem pedig elsődleges mintavétel során vett eredményeken.

Robert Montgomerie professzor, a kanadai Queen’s University munkatársa szerint bár az úszó spermiumok számának csökkenése „váratlan eredmény”, nincs bizonyíték arra, hogy a koronavírus közvetlenül befolyásolja a spermiumokat.