Új módszerrel 15 perc alatt készülhetnek a mesterséges gyémántok

Dél-koreai kutatók új eljárást dolgoztak ki a mesterséges gyémántok előállítására, amely jelentősen csökkenti a szükséges időt és energiát.

A mesterséges gyémántok előállítása hosszú ideje nagy nyomást és hőmérsékletet igényel, azonban a dél-koreai kutatók által kifejlesztett új módszer forradalmasíthatja ezt a folyamatot. A gyémántok természetes körülmények között nagy nyomáson és magas hőmérsékleten képződnek, de a kutatók most egy olyan technikát mutattak be, amely normál légköri nyomáson, mindössze 15 perc alatt képes előállítani a szintetikus drágaköveket.

Az 1950-es évek óta léteznek mesterséges gyémántok, amelyeket a High Pressure High Temperature (HPHT) technológiával állítanak elő. Az új eljárás azonban nem igényel nagy nyomást, és a Nature folyóiratban megjelent publikáció szerint a kutatók galliumot és szilíciumot használtak kiinduló anyagként, amelyeket egy kis grafittégelyben helyeztek el. Ez az egyveleg a kísérlet során 15 perc alatt összeállt, majd forró, szénben gazdag metángőzzel átöblítették a tartályt.

A kutatás eredményeként létrejött gyémántok mérete egyelőre túl kicsi ahhoz, hogy ékszerekben használják, de a folyamat egyszerűsége és gyorsasága lehetővé teszi, hogy a jövőben kereskedelmi méretű gyémántok előállítására is alkalmazzák ezt a technológiát.