Orbán török barátja veszi meg a Dohány utcai Zsinagógával szomszédos épületet

A Dohány utca 10. szám alatti épületet, amely a Zsinagógával összeépült, a török Polat Group vásárolja meg, amelyet jelenleg egy spanyol cég birtokol. A 25 ezer négyzetméteres ingatlanon korábban egy 291 szobás hotel építését tervezték, a tranzakció vételára pedig 18,5 millió euró, azaz körülbelül 7,2 milliárd forint.

A megállapodás szerint a spanyol tulajdonosok és a török Polat csoport közösen hoznak létre egy céget, amelynek fele a spanyoloké lesz az ingatlan révén, míg a Polat csoport 4,5 millió eurót fektet be. A következő három év során a török csoport további 14 millió euróért megvásárolja a cég másik felét is.

Adnan Polat, a Polat csoport tulajdonosa, gyakran emlegetik Orbán Viktor barátjaként. A török üzletember és családja ott volt Orbán Viktor 2018-as parlamenti beiktatási beszédén, lefotózták őket Orbán Ráhel társaságában, és a miniszérterelnök Felcsúton is vendégül látta őket. Adnan Polat egyébként tulajdonosa a külügyi tárca török, görög és ciprusi partnerirodáinak, jelentős ingatlanbefektetéseik is vannak Magyarországon, sőt a magyar hadiipari beszerzésekben is érdekeltek.

Adnan Polat és több családtagja három éve magyar állampolgárságot és személyi igazolványt is kapott. A Polat csoport Magyarországon több projektben is érintett, például a Kárpát utcában megépített Duna Pearlben. Emellett üzleti kapcsolatokat ápol Tiborcz Istvánnal is, aki két évvel ezelőtt napelemparkokat vásárolt a török milliárdostól.

A Dohány utca 10. épületének története hosszú, a 24.hu 2021-ben összefoglalta, hogy az ingatlan korábban Tordai Péter, a Mazsihisz egykori elnökének tulajdonában volt, aki luxuslakásokat és egy passzázst tervezett itt Herzl Passage néven. A tervek azonban a világválság miatt nem valósultak meg, és az ingatlanok végül spanyol kötődésű cégek kezébe kerültek. Az ingatlant eredetileg átjáróháznak szánták, és a hozzá kapcsolódó Síp utca 8. és 10. számú házakkal együtt Tordai vásárolta meg az ezredforduló környékén.