Toroczkai László a Partizán interjújában

A Mi Hazánk Mozgalom elnökével, Toroczkai Lászlóval készült interjúban több témát is érintettek, többek között a politikai hangfelvételek, a választókerületi határrajzolások és a párt jövőbeli tervei kapcsán.

A Partizán műsorában Toroczkai László arról beszélt, hogy Magyar Péternél további hangfelvételek is lehetnek, amelyek a Fidesz számára piaci alku tárgyát képezhetik. Felvetette, hogy nem csak Varga Judit volt igazságügyi miniszter, hanem Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szavait is rögzíthette Magyar Péter.

Az interjú során Toroczkai kifejtette, hogy Magyar Péter megjelenése zavart okozott a politikai életben, és hogy a következő két évben kiderül majd, hogy ki is valójában Magyar Péter, és hogyan kezeli a Demokratikus Koalíció az ő miattuk bekövetkező összeomlást.

A Mi Hazánk Mozgalom elnöke szerint a Momentum politikai színtérről való eltűnésével, és Donáth Anna távozásával a pártjuknak, mint „legegységesebb és legkiforrottabb párt”, nagy esélye van arra, hogy 2026-ra meghatározó erővé váljon. Toroczkai szerint még az is előfordulhat, hogy két mandátumot szereznek az EP-ben, mert a közvélemény-kutatások mindig alul mérik a támogatottságukat.

Toroczkai nem részletezte, hány EP-képviselője lehet a pártnak, és azt sem, hogy mely településeken állíthatnak polgármestert. Beszélt arról is, hogy a Mi Hazánk Mozgalom miért nem tud olyan sikeres erővé válni, mint a Jobbik volt, megemlítve, hogy kevesebb erőforrásuk és tagjuk van, mint a Jobbiknak volt. Úgy véli, hogy az EP-választás a Jobbik végét jelentheti. Ők 128 településen állítottak polgármester-jelöltet az önkormányzati választáson, de azt nem tippelné meg, hány településen fognak nyerni.

Az interjúban szóba került a készpénz védelmének fontossága is, mivel Toroczkai szerint Magyarországon a banki költségek Európa legmagasabbjai közé tartoznak, évente akár százezer forintot is elérhetnek.

A Mi Hazánk Mozgalom vezetőségében homoszexuális személyek jelenlétét Toroczkai határozottan elutasította, mondván, hogy az ellenzéki párt és a magyarok is konzervatívak ehhez. Ezzel szemben a párt német szövetségese, az AfD vezetőségében van nyíltan homoszexuális kapcsolatban élő vezető, de Toroczkai szerint ez az AfD belügye. „Én nem tudom elképzelni, hogy a Mi Hazánk Mozgalomnak lehetne olyan vezetője, aki homoszexuális párkapcsolatban él” – mondta Toroczkai, hozzátéve, hogy a magyar társadalom és a párt ennél konzervatívabb.

Végül Toroczkai László nem volt hajlandó egyértelmű álláspontot képviselni a német náci SS bűnösségével kapcsolatban, mondván, hogy ő nem történész. Bár elismerte, hogy a nácizmus bűnöket követett el, az AfD EP-listavezetője, Maximilian Krah korábbi kijelentéséről nem kívánt nyilatkozni. Toroczkai szerint a nácizmus követett el bűnöket, de ha az SS-nek volt 10 ezer tagja, azt nem gondolja, hogy mindenki bűnt követett volna el.

A Partizán által nyilvánosságra hozott egy másik hangfelvételen az egri Fidesz vezetői a választókerületi határok manipulálásáról beszélgetnek, ami rávilágít a választási rendszer potenciális törvényes kereteken belüli, de etikátlan kihasználására. A felvételen elhangzottak szerint a Fidesz célja az volt, hogy a választókerületeket úgy alakítsák át, hogy az a párt érdekeit szolgálja.

A hangfelvételen szereplők között Pajtók Gábor országgyűlési képviselő és Habis László, korábbi egri polgármester is hallható, akik a választókerületek újrarajzolásának stratégiáját részletezik. A beszélgetés során kiderül, hogy a Fidesz adatbázisa szerint Egerben 19 ezer ember ismert név szerint, és a párt célja, hogy a választások napján minél több embert vigyenek el szavazni.

A 2019-es önkormányzati választásokon Egerben az ellenzék meglepetésgyőzelmet aratott, de a Fidesz a választókerületi határok újrarajzolásával igyekezett előnyös helyzetet teremteni magának a következő választásokra. A Miskolci Törvényszék azonban új körzethatárok megállapítására kötelezte Egert, miután a kihirdetett új választókerületi térképet megtámadta egy visszavonult momentumos politikus, Jánosi Zoltán.

Toroczkai arról is beszélt, hogy a Partizán és más baloldali lapok is pénzt kapnak Amerikából. Gulyás Márton azt mondta: ez ebben a formában nem igaz. „Én a sajtószabadság híve vagyok” – mondta Toroczkai, aki szerint David Pressman amerikai nagykövet azért ad vacsorákat, mert eligazításokat tart a magyar influencereknek.

A Mi Hazánk 2030-ra népszavazást írna ki az EU-tagságról. Toroczkai szerint ha most tartanának népszavazást, akkor a többség az EU-tagságot támogatná. Ha jövőre lenne népszavazás, ő sem tudná megmondani, hogy a kilépést vagy a maradást támogatnák. Szerinte előbb meg kell teremteni a gazdasági stabilitást, mert jelenleg a gazdasági körülmények nem megfelelőek a kilépéshez.

A beszélgetés végén szóba került a klímaváltozás is. Toroczkai nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy a klímaváltozást az emberi tevékenység okozza-e. Szerinte van hozzá köze, de ő nem tudós ember, nem tud ennél többet mondani. Szerinte az ő feladata politikusként, hogy megvizsgálja, mely országok felelősek a károsanyag-kibocsátásért. Ezt megtette, és az első 10 leginkább felelős ország nem tagja az EU-nak.