Tesla óriási Nvidia chipvásárlásra készül és új szoftverfrissítést ad ki

Elon Musk becslése szerint a Tesla idén 3-4 milliárd dollár értékben vásárol Nvidia chipeket. Emellett több ezer Nvidia-chipet átcsoportosítottak a Tesla más vállalkozásaihoz, az X-hez és az xAI-hoz.

A Tesla közel 12 ezer, eredetileg saját használatra szánt Nvidia H100 grafikus chipet irányított át Elon Musk másik két vállalatához, az X-hez és az xAI-hoz. Musk egy bejegyzésben erősítette meg ezt az információt, megjegyezve, hogy a Teslának nem volt lehetősége ezeket a chipeket hasznosítani, így raktárban maradtak volna.

Musk szerint a Tesla Giga Texas déli bővítése majdnem befejeződött, és ez a létesítmény fogja tárolni az FSD, vagyis a Tesla önvezető funkciójának képzéséhez szükséges 50 ezer H100-as Nvidia chippet.

A Tesla és az Nvidia árfolyama eltérő tendenciát mutatott az idén: míg a Tesla árfolyama 30 százalékot esett, addig az Nvidia árfolyama 135 százalékot emelkedett. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez a cikk nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.

Ezenfelül a Tesla legújabb szoftverfrissítését is kiadta, amely nemcsak technikai optimalizációkat tartalmaz, hanem a játékrajongó tulajdonosok számára is újdonságokat kínál. Az over-the-air (OTA) frissítés formájában érkező 2024.20-as verzió már elkezdődött a járművekbe való terjesztése, és néhány nap alatt az egész rendszerre kiterjed.

A szoftverfrissítés két fő területen hozott újításokat. Az adaptív mátrix LED-es fényszórókkal felszerelt Teslák esetében a fényszórók automatikusan alkalmazkodnak az út görbületéhez a kanyarokban, és az autópályán növelik az intenzitást a jobb látásviszonyok érdekében. A klímaberendezés frissítése hatékonyabb hűtést tesz lehetővé az utastérben és jobban szabályozza az akkumulátor hőmérsékletét, ami javítja a töltési teljesítményt a Supercharger-állomásokon. A Cybertruckban a légkondicionáló berendezés használata halkabb lesz a frissítés után.

A szoftververzió egy kis bónuszként a "Beach Buggy Racing 2" versenyjátékot is tartalmazza, amely mostantól Supercharger Racing néven érhető el, és lehetőséget ad a Supercharger állomáson töltő utasoknak, hogy szórakoztató módon töltsék az időt és versenyezzenek a ranglista élére kerülésért.