Szlovénia hivatalosan is elismerte a palesztin államot

A szlovén parlament kedden hivatalosan is elismerte az önálló palesztin államot, a határozatot 52 képviselő támogatta a 90 fős parlamentben. Az ellenzéki jobbközép pártok nem vettek részt a szavazáson.

A szlovén nemzetgyűlés rendkívüli ülés keretében tárgyalta a kormány döntését, amely szerint Szlovénia független és szuverén államként ismeri el Palesztinát az 1967-es határokon belül, vagy azon határokon, amelyekről a jövőbeli béketárgyalások során megállapodnak.

A Janez Jansa vezette jobboldali ellenzéki Szlovén Demokrata Párt (SDS) népszavazási indítványt nyújtott be, amely harminc nappal késleltette volna a szavazást, de a baloldali kormányzó koalíció újraértelmezte a nemzetgyűlés eljárási szabályzatát, így a népszavazási indítványt elutasították.

Az SDS-t Urska Klakocar Zupancic házelnök azzal vádolta, hogy visszaél a népszavazás intézményével, és kijelentette, hogy az ilyen visszaéléseket nem fogja megengedni. Ugyanakkor elismerte, hogy a döntés megtámadható lesz az alkotmánybíróságon.

Janez Jansa szerint a népszavazási indítvány célja az volt, hogy időt nyerjenek a kormánynak a béketörekvések előrehaladására, és Szlovénia a legmegfelelőbb pillanatban csatlakozhasson az elismerést támogató országokhoz. Úgy vélte, van esély a következő harminc napban béketerv születésére Izrael és a palesztinok között.

Aleksander Rebersek, az ellenzéki Új Szlovénia (NSi) képviselője szerint a kormánykoalíció visszaélt a parlamenti eljárással, amelyben pártja nem kíván részt venni. Jansa sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy a baloldali kormány olyan jogsértéseket követett el, amelyek példátlanok az országban és az EU-ban.

A ljubljanai kormány május 9-én kezdeményezte a palesztin állam elismerését, és a múlt csütörtökön elfogadott határozatot végső jóváhagyásra a parlament elé terjesztette. Szlovénia a világ 147. országaként ismerte el a független palesztin államot, miután Spanyolország, Írország, Málta és Szlovénia miniszterelnökei március végén nyilatkozatot írtak alá az elismerésről, amennyiben az pozitív hozzájárulást jelent a békefolyamathoz.