Szijjártó Péter monacói és balatonkenesei napja

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter június 4-én Monacóban jelentette be Magyarország tiszteletbeli konzulátusának megnyitását, majd Balatonkenesén a helyi fideszes polgármesterjelölt kampányát erősítette meg. A nap folyamán Pápára és Bakuba is ellátogatott, de a riport Balatonkeneséig követte az eseményeket.

Monacóban a magyar választópolgárok már június 9-én leadhatják szavazataikat az újonnan megnyílt konzulátuson. Szijjártó viccesen megjegyezte, hogy most már senki sem hivatkozhat arra, hogy a jachttal való parkolás miatt nem tudott szavazni. A tiszteletbeli konzulátus címe az Avenue d’Ostende 9. szám alatt található, ahol az izlandi konzulátus és több jachtkölcsönző is helyet kapott. A tiszteletbeli konzul José Luis Delso Martínez-Trevijano, aki a SEK Education Group nemzetközi vállalat elnök-helyettese, és a cégben Habsburg György is tanácsadó testületi tag. Szijjártó egy videón Trianonról beszélget Martínez-Trevijanoval, aki a térképet nem megfelelőnek találja, de a miniszter nem hagyja befejezni a mondatot. A videó címe: "Nincs ezzel a térképpel semmi baj".

Balatonkenesén a kampányeseményen Szijjártó a Fidesz által támogatott, de függetlenként induló Szijjártó Csaba képviselő-jelölttel és Ambrus Gábor polgármesterjelölttel találkozott. A külügyminiszter beszédében a "Magyarország az utolsó bástya" témát erősítette, és többek között arról beszélt, hogy Európa és az észak-atlanti világ minden erejével azon van, hogy Magyarországot is belekényszerítse a háborúba. Emellett kritizálta azokat a magyar politikusokat, akik szerinte nem látják a háborús kockázatot, és arról beszélt, hogy az ENSZ Közgyűlésén meg akarták tiltani neki, hogy találkozzon az orosz külügyminiszterrel. Szijjártó szerint Európában jobboldali, békepárti fordulatra van szükség. A külügyminiszter a román külügyminiszter-helyettessel folytatott beszélgetését is megosztotta, aki szerint a románok és a magyarok kisebbségvédelmi stratégiája egyaránt sikertelen. A beszéd végén Szijjártó arra kérte a keneseieket, hogy olyan polgármestert válasszanak, aki együttműködik a kormánnyal. Kérdéseket nem lehetett feltenni, ezt a TEK biztosította.