Szijjártó Péter a paksi bővítésről és a gázinfrastruktúra fejlesztéséről beszélt

A külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter a bakui Energiafórumon tartott előadásában kritizálta az atomenergiával és az Oroszországgal szembeni energetikai szankciókkal kapcsolatos politikai álláspontokat, de hangsúlyozta a nemzetközi együttműködés és a józan ész fontosságát.

Szijjártó Péter a bakui Energiafórumon tartott előadásában beszélt a paksi atomerőmű bővítéséről, és kijelentette, hogy a projektben amerikai, francia és német cégek is részt vesznek az orosz fővállalkozó mellett. A miniszter szerint ez a nemzetközi együttműködés bizonyítéka, és reményt ad a józan ész visszatérésére a politikában.

Szijjártó kiemelte, hogy a paksi bővítési projekt a kezdetektől fogva nemzetközi jellegű volt, és hogy a Roszatom orosz vállalat mellett nyugati cégek is beszállítóként vesznek részt benne. Azonban a projekt nem mentes a nehézségektől, hiszen a német Siemens Energy által szállítandó irányítástechnika exportengedélyének ügye még mindig nem oldódott meg.

A miniszter kritikával illette az Európai Uniót is, amiért nem támogatja a földgázhálózat bővítését Délkelet-Európában, hivatkozva arra, hogy a földgáz hamarosan kikerül az energiamixből. Szijjártó szerint még ha ez igaz is, akkor is van idő a fejlesztésekre, és nem létezik "felesleges infrastruktúra".

A miniszter hozzátette, hogy ha valamire nincs szükség, akkor annak megépítése felesleges lehet, és ha egy beruházás nem hozza vissza az építési költségeit, akkor meg kell fontolni, hogy érdemes-e veszteséggel belefektetni. Emellett Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány elutasít mindenfajta beavatkozást az ország energiaellátásának kérdésébe, mivel ez „szuverenitási kérdés”, és nincs helye „ideológiai vagy politikai megközelítésnek”.

A külgazdasági és külügyminiszter beszédében kitért arra is, hogy szerinte a blokkosodás veszélybe sodorja a biztonságos energiaellátást, és nagy problémának nevezte, hogy mára ezt a területet is átszövik a nemzetközi politikai konfliktusok és az ideológiai viták. Szijjártó Péter szerint a biztonságos és fenntartható energiaellátás globális előfeltételei közé tartozik az atomenergiával szembeni hátrányos megkülönböztetés felszámolása, az energetikai infrastruktúra fejlesztése a diverzifikáció érdekében, valamint minden olyan intézkedés megszüntetése, amely korlátozza az akadálymentes, tisztességes és szabad nemzetközi energetikai együttműködést.

Szijjártó Péter "felháborítónak és elfogadhatatlannak" tartja azokat a kísérleteket az Európai Unióban, amelyek keretében vámokat vezetnének be bizonyos energiaforrásokra, és hangsúlyozta, hogy a magyar kormány nem politikai alapon dönt arról, hogy honnan vásárol energiaforrásokat. Végül a miniszter újra megerősítette, hogy van még remény a józan ész visszatérésére és a nemzetközi együttműködésre, mivel látható, hogy a paksi bővítésen az orosz fővállalkozó mellett amerikai, francia és német cégek is dolgoznak.