Szijjártó Péter csütörtökön Szentpétervárra utazik

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön egy napra Szentpétervárra utazik, ahol részt vesz a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon és kétoldalú tárgyalásokat folytat. Az ATV és az atv.hu információi szerint, valamint Paczolay Máté, a külügyi szóvivő megerősítése alapján a miniszter az energiaellátás kérdésében kíván érvelni, hangsúlyozva, hogy ez nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. Paczolay Máté kiemelte, hogy Szijjártó Péter nem csak Brüsszelben vagy New Yorkban, hanem Oroszországban is a béke mellett szólal fel, és fontosnak tartja a kommunikációs csatornák nyitva tartását.

A 444 cikke szerint a magyar kormány korábban tagadta azokat az állításokat, amelyek szerint az orosz titkosszolgálatok hekkerei feltörték a magyar diplomácia informatikai rendszerét és adatokat loptak el. A cikk szerint a kormány ezt kampányhazugságnak nevezte, de belső levelekkel igazolták az állítások valóságtartalmát.

Szijjártó Péter nemrégiben Moszkvában járt, ahol átvette az orosz Barátságért Érdemrendet Szergej Lavrov orosz külügyminisztertől, és azóta is többször látogatott Oroszországba. A mostani csütörtöki eseményt sem hagyja ki, amely tovább erősíti a két ország közötti kommunikációt. A külügyminiszter több kétoldalú tárgyalást folytat majd többek között az energetikai együttműködésről, a szankciók által nem sújtott gazdasági együttműködésről és a békéről. A TASZSZ cikke szerint egyébként Vlagyimir Putyin orosz elnök is épp Szentpéterváron tartózkodik.

Szijjártó Péter szerdán Bakuban járt, ahol történelmi jelentőségű megegyezés született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet. Paczolay Máté hozzátette, hogy a miniszter tavaly Szentpéterváron orosz közönség előtt beszélt arról, hogy a magyarok békét szeretnének, és szorgalmazta a béketárgyalások mielőbbi megkezdését. A szóvivő szerint „Szijjártó Péter pont úgy vesz részt ezen az eseményen, mint eddig minden évben”.