Szijjártó Péter újra tárgyalni fog a Roszatom vezetésével Szentpéterváron

Szijjártó Péter külügyminiszter a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórum keretében találkozik a Roszatom vezetőivel, ahol a "A növekedés új területeinek kialakítása mint a többpólusú világ sarokköve" témájú eseményen vesz részt.

A Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumot június 5-8. között rendezik meg, és Szijjártó Péter június 6-án érkezik a városba. A fórum idei témája "A növekedés új területeinek kialakítása mint a többpólusú világ sarokköve" lesz.

A TASZSZ diplomáciai forrásokból származó értesülései szerint a magyar külügyminiszter a fórumon fog találkozni a Roszatom felső vezetésével. A találkozó részleteiről egyelőre nem szivárgott ki több információ.

A fórum idején azonban nem csak gazdasági kérdések kerülnek előtérbe, hanem a nemzetközi biztonságpolitikai helyzet is. Az orosz védelmi minisztérium friss harctéri riportjában bejelentette, hogy az ukrán idegenlégió fegyverraktárát bombázta, amelyet Kijev 2022 elején hozott létre válaszul az orosz támadásra. A jelentés szerint az orosz légierő összesen 118 célpont ellen mért csapást, beleértve a Hortica katonai alakulat állásait is, amelyet Olekszander Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka irányít személyesen.

Az orosz jelentés hitelességét azonban nem lehet ellenőrizni, és a háborús kommunikáció során mind az ukrán, mind az orosz fél hajlamos eltúlozni saját sikereit és alábecsülni az ellenség eredményeit. A fórumon valószínűleg szóba kerülhetnek ezek a biztonságpolitikai kérdések is, amelyek jelentős hatással lehetnek a nemzetközi gazdasági kapcsolatokra és a többpólusú világ kialakulására.

: TASZSZ : Reuters : TASZSZ