Napsütés és melegedés váltja fel az esőt

Szerda délelőtt a felhőzet fokozatosan csökken, így délutánra a napsütés kerül előtérbe, bár néhol kisebb zápor és zivatar is kialakulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Szerda hajnalban helyenként pára és ködfoltok is megjelenhetnek, de a délelőtt folyamán csökken a felhőzet, és ismét a napsütés veszi át a főszerepet. Időnként megnövekvő gomolyfelhők és délen, délkeleten fátyolfelhők is megjelenhetnek az égen, amelyekből szórványosan kisebb zápor és zivatar is előfordulhat, helyenként felhőszakadás-szerű csapadékhullással. A nyugati-délnyugati szél mérsékelt marad, de a zivatarok környezetében élénk, átmenetileg erős vagy viharos légmozgás is előfordulhat.

A reggeli órákban hűvösebb, 9-15 fokos időre számíthatunk, míg délután a hőmérséklet 24-28 fok között alakul. A HungaroMet veszélyjelzése szerint az egész országban elsőfokú, citromsárga figyelmeztetés van érvényben a zivatarok miatt.

Szerdán nem várható fronthatás, viszont melegedés kezdődik, ami az érzékenyebb embereknél vérnyomás-ingadozást és fáradékonyságot okozhat. A záporok és zivatarok környezetében a levegő fülledtté válhat, ami nehézlégzést és rosszullétet eredményezhet. A változó hő- és komfortérzet a kissé szeles idő miatt is előfordulhat. A naposabb területeken 11 és 15 óra között az UV-sugárzás erős lehet, ezért a szabadban tartózkodóknak ajánlott gondoskodni a bőr megfelelő védelméről.

Csütörtökön is sokat fog sütni a nap, egy-egy kósza zápor, zivatar legfeljebb északon-északkeleten és az Alpokalján fordulhat elő. Sopron környékén időnként élénk lehet a délies szél. Kora reggel 12-17, délután 26-31 fokot mérhetünk. Péntek hajnalban északon fordulhatnak elő záporok, zivatarok. Napközben azonban túlnyomóan napos időre készülhetünk, legfeljebb néhol alakulhat ki csapadék. Gyenge, mérsékelt lesz a nyugatias szél. Délután 27-32 fok közé melegszik a levegő.

Hétvégén strandidőre van kilátás. Szombaton 27-33, vasárnap 28-34 fok között alakulhatnak maximumok. A meleg, többnyire napos idő mellett azonban záporok, zivatarok is lehetnek elsősorban északon és a Dunántúlon. A szél zivatarok környezetében támadhat fel, de vasárnap többfelé megerősödik a délnyugati légmozgás is.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.