Tanárok túlórája: jogi csatározások Székesfehérváron

Székesfehérvári tanárok perelik a helyi Tankerületi Központot a kifizetetlen túlórák miatt, miközben a tankerület arra hivatkozik, hogy a pedagógusok saját hibájukból nem végeznek el időben minden feladatot.

A Népszava cikke szerint a Székesfehérvári Tankerületi Központ ellen 21 tanár nyújtott be keresetet, melyben több évre visszamenőleg igénylik a kifizetetlen túlóráikat. A tanárok a négy napon belül elrendelt eseti helyettesítések, a napi nyolc órán felüli munkavégzés, valamint az iskolán kívüli, gyakran hétvégi programok, mint például osztálykirándulások és gólyatáborok díjazását követelik.

A tankerületi központ ellenkérelmében azt állítja, hogy a követelések egy része elévült, és a jogilag még nem elévült igényeket is elutasításra javasolja. Különösen a napi nyolc órán felüli munkavégzés kapcsán fogalmaztak meg érveket, mondván, hogy a pedagógusok hibájából nem végeznek el minden feladatot a munkaidőn belül.

Stein Barnabás ügyvéd, a tanárok jogi képviselője, a Népszava cikkében kifejtette, hogy a tankerület állításai cinikusak és abszurdak. Szerinte a tankerület álláspontja, miszerint kétségbe vonják az iskolán kívüli programok létezését, az abszurditás csúcsa. Stein hozzátette, ha a tanárok szigorúan tartanák magukat a napi nyolcórás munkaidőhöz, az az oktatási rendszer összeomlásához vezetne.

A tankerület szerint a pedagógusok hibája, ha a napi nyolcórás munkaidő alatt nem végeznek a feladataikkal, például ha az átlagosnál lassabban javítanak dolgozatokat vagy nehezebben készülnek fel a tanórákra. Az iskolán kívüli munkavégzésről pedig az az álláspontjuk, hogy mivel a gólyatábor nem szerepel a hivatalos pedagógiai programban, a különböző túrák és tanulmányi kirándulások pedig nincsenek benne az aktuális tanév iskolai munkatervében, semmi nem igazolja, hogy ezeket a programokat valóban végrehajtották.

A tankerületi központ továbbá azt javasolta a tanároknak, hogy "ha nem akarnak túlórázni akkor dolgozzanak gyorsabban", mivel szerintük a tanárok hibájából nem tudnak időben végezni a feladataikkal. A tankerület ezt azután nyilatkozta, hogy tavaly márciusban, majd később novemberben újra, 21 székesfehérvári pedagógus fordult a bírósághoz, hogy visszaköveteljék több évre visszamenőleg a túlórák pénzét.

Az eseti helyettesítésekkel kapcsolatban a tankerület szerint nincs jelentősége annak, hogy az elrendelésére mikor kerül sor, azonban más esetekben a bíróságon már kimondták, hogy a 4 napon belül elrendelt eseti helyettesítéseket rendkívüli munkaidőként kell kifizetni.

A helyi gazdasági helyzetet és a vállalkozások kihívásait is figyelembe véve, érdekes lehet megjegyezni, hogy a Portfolio gazdasági roadshowja Herceghalomra érkezik, ahol a vállalkozások versenyképességének növelésére fókuszálnak. Az ingyenes rendezvényen számos előadó, köztük államtitkárok és gazdasági szakértők vesznek részt, akik a magyar gazdaság jövőbeli pályáját, a forint árfolyamát, az inflációs kilátásokat, a munkaerőhiány és a béremelkedés okozta feszültségek kezelését, valamint a vállalatok működési hatékonyságának javítását tárgyalják.