Standard Chartered: Vádak a terrorfinanszírozásról

A londoni központú Standard Chartered bankot azzal vádolják, hogy amerikai és nyugati szankciókat megkerülve terrorszervezeteket és iráni fegyveres csoportokat finanszírozott, és az amerikai hatóságok szándékosan figyelmen kívül hagyták a bizonyítékokat – számolt be róla a CNBC.

A vádakat a bank egykori vezetője, Julian Knight fogalmazta meg, aki jelenleg is próbál eljárást kezdeményezni a New York-i törvényszéken a pénzintézet ellen. Knight szerint a Standard Chartered tranzakciókat hajtott végre és forrásokat biztosított többek között Iránnak, a Hamásznak, a Hezbollahnak és más, Iránhoz köthető külföldi szervezetek számára.

Knight és egy ismeretlen társa korábban már tett feljelentést a bank ellen, azonban az amerikai hatóságok 2019-ben megszüntették az eljárást. A volt vezető állítása szerint az Egyesült Államok szándékosan védelmezte a pénzintézetet, hogy elkerüljék a csalás felfedőinek járó jutalom kifizetését, noha Knight szerint egyértelmű bizonyítékokat nyújtott be a hatóságoknak.

Egy ügyhöz kapcsolódó FBI ügynök szerint az eljárást azért szüntették meg, mert nem tártak fel eddig ismeretlen jogsértéseket a brit pénzintézetnél. A Standard Chartered bankot korábban, 2012-ben és 2019-ben is megbírságolták terrorszervezetek és iráni szervezetek finanszírozásáért, összesen 1,7 milliárd dollár értékben.