Soltysiak Edina visszalépett a táti önkormányzati képviselőjelöltségtől

Június 4-én hivatalosan is visszalépett Soltysiak Edina, a táti független képviselőjelölt, akinek közösségi oldalán önkényuralmi jelképek és utalások voltak felfedezhetők.

Soltysiak Edina a Komárom-Esztergom megyei Tát községben indult az Együtt Közösen Tátért független szervezet listáján. A jelöltet érintő botrány a Telex cikke nyomán robbant ki, amelyben szó esett többek között a közösségi oldalán megjelent önkényuralmi jelképekről. Soltysiak tetoválásai között megtalálható a "Meine Ehre heißt Treue" német kifejezés, ami a náci SS mottóját jelenti, valamint egy Hitler-portré és egy horogkereszt is díszíti a testét. Emellett a derekán az 88 és a 14 számok is olvashatóak, amelyek a neonáci szimbolikában külön jelentéssel bírnak, és a feneke felett egy birodalmi sas tetoválás is fellelhető, ami szintén erősíti a náci kódokra utaló üzeneteket.

A jelölt a Telex megkeresésére először nem reagált, de a cikk megjelenése után bejelentette, hogy visszalép a választáson való indulástól. A Nemzeti Választási Adatbázis adatai szerint ez a lépés hivatalosan is megtörtént. Az Együtt Közösen Tátért szervezet a Telex megkeresésére kijelentette, hogy teljes mértékben elhatárolódik a kirekesztéstől és az emberek elítélésétől. Az Instagramra feltöltött képeiből is kiderült, hogy Soltysiak több, a neonáci szubkultúrában jelentős szimbólumot visel a testén. A Telex cikkük publikálása előtt kereste fel Soltysiak Edinát, de ő már csak a megjelenés után válaszolt, tetoválásaival kapcsolatban nem nyilatkozott, ám közölte, visszalép, amit a jelek szerint hivatalosan is meg is tett.