Diana hercegné kalapján a világ szeme, de egy kitaposott csizma is nagyot menetelhet

Az idei nyári szezon különösen izgalmasnak ígérkezik, nem mindennapi tételek keresik új gazdáikat a világ legprominensebb aukciós házainál: többek közt koronás fők és popkulturális ikonok ruháira, mozifilmek kellékeire, egy komplett dinoszaurusz csontvázra vagy neves művészek alkotásaira lehet akár online is licitálni.

A világ legértékesebb, valamilyen okból piacra kerülő kincseinek döntő hányada pár nemzetközi aukciós háznál kel el jó áron, a Christie's-nél, a Sotheby's-nél, a Phillipsnél és a Dorotheumnál érdemes például kilincselnie. Ezek a nagy múltú házak minden évben számos tematikus árverést rendeznek itt-ott a bolygón vagy a digitális térben, amelyeket egy-egy kategóriának dedikálnak. Nem arról van szó, hogy ezekben a katalógusokban ne lehetne valami különlegességre bukkanni, de vannak olyan aukciók, amelyek már önmagukban szenzációnak számítanak, ilyen volt például tavaly ősszel az elfeledett Habsburg-ékszerkollekció vagy a Rothschild-műtárgygyűjtemény elárverezése. Az előttünk álló negyedévet tekintve többek közt a Christie's-nél június 11-én árverése kerülő Schөyen-gyűjtemény, amelynek része egy 15. századi, latin nyelvű magyar misekönyv is. Két konkurens aukciós ház is külön árverést szentelt Pablo Picasso kerámiáinak, a Christie's két online aukción tűzte ki e jeles napokat, míg a Phillips holnap, Londonban tervezi ezt megtartani. Henri Matisse érdemel még figyelmet, egy seregnyi nyomat és rajz keresi a gazdáját a Christie's-nél a június 5-17. közt megtartott online árverésen.

Brit celebritásnak is lehet most öltözni

A Christie's árverezi el június 24-én egy londoni és június 28-án egy online aukció keretében a 2022-ben elhunyt Vivienne Westwood személyes gardróbjának legjobb darabjait. A befolyó összegből a dizájner által is rendszeresen támogatott szervezetek – mint az Amnesty International vagy a Greenpeace – is részesülnek. A Julien's Auctions „Diana hercegné & a királyi gyűjtemény” nevű árverésén összesen 169 olyan tárgyat bocsátanak megvételre, amelyek a Windsor-ház tagjainak tulajdonában voltak, köztük Viktória királynő csipkedíszítéses hálóingjét és textilzsebkendőjét, valamint VIII. Eduárd lemondott királynak a három pipája, illetve komornyikjának, Sydney Johnsonnak az uniformisa. A windsori hercegnének, Wallis Simpsonnak a ruháiból a legdrágábbak a nagy divatházaktól való darabok, például az 1970-es Givenchy haute couture selyem estélyi. Diana hercegné ruhatárából kiemelendő a szalmakalap az 1985-ös ausztrál körútról, amelyet Lady Di a melbourne-i Királyi Botanikuskertben viselt, és akár több mint hétmillió forintot is érhet.

Sisi magyar bársonykabátja közel tízmillió forintba is kerülhet

A bécsi Dorotheum aukciós ház időnként nagyszabású árverést rendez olyan tárgyakból, amelyek a Habsburg-Lotharingiai-családhoz köthetők. A katalógusba kerülő leütési tételeket négy nagy csoportba tudjuk sorolni. A következő szint, amikor a tárgyak valamelyik palota vagy kastély berendezéséhez tartoztak, legyen szó bútordarabról vagy tányérról. A legdrágább darabok azok, amelyek bizonyíthatóan rendszeresen szolgálták egy azon koronás főt. A kollekció egyik legszemrevalóbb eleme a magyaros stílusú, aranypaszományos bársonykabát, amely valószínűleg valahol 5,8 és 9,5 millió forint között fog elkelni. Erzsébet királyné személyes hagyatékából jegyezzük még meg az akár 1,5 millió forintot is érő bőr, monogramos lovaglópálcát, a darabonként akár 1,2 milliós csipkekeszkenőket és az akár 2 millió forintot is taksáló csipke és gyöngyház legyezőt, a Szent Korona ábrázolásával. Ferenc József sarkantyús, viseltes csizmája, amiért akár több mint 3 millió forintot is elkérhetnek majd, és az uralkodó szemüvege (tokkal együtt) se lesz túl olcsó, közel 2 millió forintért vihető majd haza. Az a 138 darabos ezüst utazó étkészlet, amelyet személyesen Ferenc József öccse, Miksa főherceg (később mexikói császár) használt, ezért akár több mint 4,5 millió forintot is kell majd fizetni.

Kinek kell otthonra egy Stegosaurus?

A Sotheby's idei évi talán legnagyobb dobása az Apex névre keresztelt Stegosaurus csontváz. A támadó pozitúrában, egy fémszerkezetre applikált csontváz szinte teljes: 247 darab csontja eredeti (a többi 3D-nyomtatott), ezzel pedig az egyik legépebben megmaradt, valaha kiásott példány a világon. A csontokon harcból eredeztethető sérülés vagy ragadozó fogazatának nyoma nem látszik, így feltehetően a teljesen kifejlett példány természetes, előrehaladott korából fakadó halált halt. Apexet valószínűleg valahol 1,4 és 2,1 milliárd forint közt fogják megvenni július 17-én, ezt megelőzően azonban kiállítják és ingyen megnézhető lesz a Sotheby's New York-i bemutatótermében. A csillagászati ár nemcsak annak köszönhető, hogy ez az egyik legközismertebb dinófaj, hanem hogy ez a példány ennek a legteljesebb kövülete is.

Még James Bond szétlőtt autóablakáért is lehet versenyezni

A Julien's Auctions a Turner Classic Movies-zal másodjára működik együtt és rendezi meg június 12-14. közt a „Hollywoodi legendák: veszély, katasztrófa és diszkó” című árverését, ahol temérdek (1222 db) filmkellékre és kosztümre lehet licitálni. Gal Gadot kosztümje a Wonder Womanből a szuperhősös mozik terepén 21-29 millió közt kelhet el, de a férfi szuperhősök maszkjai, mint például Christian Bale vagy Val Kilmer Batman-maszkjai 1-7 millió forint közt lesznek valahol. Pedro Pascal sisakja a Mandalorianből talán elérheti a 10 millió forintot is, ami így megelőzi Robert Downey Jr. Vasember- és Chris Evans Amerika kapitány-maszkját is, ezek egyaránt 3,5-7 millió forint közé lettek belőve. A nagy Lebowski egyes jelmezeihez képest, amelyek darabonként akár 72 millió forintot is érhetnek.